Gå till innehåll

Nyheter

 • Nya siffror visar: Sverige har stannat av i jämställdhetsarbetet

  I åratal har vi sett framsteg och krafttag för att öka jämställdheten mellan män och kvinnor i Sverige. Men var har den viljan tagit vägen? Idag står utvecklingen av jämställdhet still. Det blev svart på vitt i dagens rapportsläpp av Gender Equlity Index (EIGE).
 • Efter S krav: Svenska gängvåldet tas upp i Europaparlamentet

  Sverige befinner sig i ett nationellt nödläge och det ställer krav på politiken att samlas. Därför har vi svenska socialdemokrater i Europaparlamentet krävt och fått igenom att situationen ska tas upp i Europaparlamentet.
 • Evin Incir (S): Sverige måste kräva en samtyckeslag i EU

  Förslaget om krav om samtyckeslag i alla EU:s medlemsstater riskerar att stoppas. Flera av regeringarna i ministerrådet vill stryka den historiska lagstiftningen ur EU:s lagpaket för att skydda kvinnor. Nu kräver Europaparlamentets huvudförhandlare att Sveriges regering tar strid för samtyckeslagen. – Det är fullständigt oacceptabelt att en majoritet av EU:s regeringar anser att sex utan samtycke ska vara acceptabelt år 2023, säger Evin Incir (S).
 • Mindre än ett år till EU-valet

  9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. Då går medborgarna i EU:s 27 medlemsländer till valurnorna runt om i Europa.
 • Socialdemokraterna i Europaparlamentet röstar för en aktiv rovdjursförvaltning

  Idag antog Europaparlamentet en resolution om rovdjur och skydd för europeisk djurhållning. Den antagna resolutionen uppmanar EU-kommissionen att anpassa lagstiftningen för att rovdjurs skyddsstatus ska kunna ändras när gynnsam bevarandestatus för en rovdjurspopulation uppnås. Socialdemokraterna i Europaparlamentet röstade för förslaget.
 • Fritzons (S) tre skarpa krav till COP27

  – På förra klimattoppmötet, COP26, var Sverige bäst i klassen i det EU som var ledande och pådrivande i världen. När den nya regeringen nu ökar våra utsläpp med 10% har vi ingen som helst trovärdighet när vi säger att andra borde göra mer. Man kan faktiskt fråga sig varför fossilhögern egentligen var på plats på COP27. Statsminister Ulf Kristersson borde skämmas, säger Heléne Fritzon angående statsministerns närvaro på COP27.
 • EU kraftsamlar för sänkta energipriser

  Idag röstade Europaparlamentet igenom energiinitiativet RepowerEU, som syftar till att öka energiproduktionen i EU och minska energifattigdomen. Minst 220 miljarder kronor kommer att finnas tillgängliga för investeringar som ska lösa energikrisen.
 • Heléne Fritzon (S) äntrar miljö- och klimatutskottet i EU-parlamentet

  I samband med Europaparlamentets öppnande i Strasbourg kliver nu Europaparlamentariker Heléne Fritzon (S) in i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet. Utskottet är det största i parlamentet och arbetar med att ställa om Europa till en grön och klimatneutral union.
 • Carina Ohlsson blir Socialdemokraternas nya Europaparlamentariker

  Nu är det klart att Carina Ohlsson, 65, från Lidköping tar plats i Europaparlamentet för Socialdemokraterna, som efterträdare till Jytte Guteland som lämnar sin plats efter att hon blivit invald i riksdagen.
 • Studiebesök hos Socialdemokraterna i Europaparlamentet

  Skulle ni vilja besöka de svenska socialdemokraterna i Europaparlamentet?
 • Sök praktik hos Socialdemokraterna i Europaparlamentet i Bryssel för hösten 2022

  Är du redo att få inblick i och bidra till Socialdemokraternas arbete i Europaparlamentet? Då är du välkommen att skicka in din ansökan för praktik hos oss i höst!
 • Europaparlamentariker Erik Bergkvist (S) söker en personlig assistent

  På grund av en synnedsättning behöver Erik Bergkvist anställa en personlig assistent som kan ledsaga honom under utövandet av sitt uppdrag som ledamot i Europaparlamentet.
 • S-ledamöterna i Europaparlamentet får nya utskott

  Nu är det klart med ledamöternas nya tilldelning av utskott i samband med att mandatperioden nått halvvägs, det beslutades under den pågående sessionen i Strasbourg i går kväll. För den svenska socialdemokratiska delegationen är det främst två ledamöter som berörs av rotationen, Erik Bergkvist och Ilan De Basso.
 • Minimerad fossilgas i Europa

  - Med stigande energipriser är det viktigare än någonsin att vi får en stabil och sammankopplad energiinfrastruktur på plats i EU. Vi kan inte låta medborgarna vänta längre, under natten tog vi ett stort kliv framåt för ett fortsatt tryggt elnät i Europa där huvudfokus ligger på förnybart, säger Erik Bergkvist efter nattens förhandlingar om EU:s energiinfrastruktur.
 • Ilan De Basso (S) – ny Europaparlamentariker

  Nu står det klart att Ilan De Basso (S) från Jönköping ersätter Johan Danielsson (S) som Europaparlamentariker. Ilan förväntas officiellt bli ledamot i Europaparlamentet innan årsskiftet.
 • Från Europaparlamentariker till statsråd – Johan Danielsson får nytt uppdrag

  Den 30 november utsågs vår kollega och vän Johan Danielsson till bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister i Magdalena Andersson regering. Den svenska socialdemokratiska delegationen i Europaparlamentet är oerhört stolta och glada över detta.
 • Erik Bergkvists nya uppdrag: vilka energiprojekt ska få EU-medel?

  EU har ett allt större energibehov, för att klara av klimatkrisen behöver vi mängder av energi. Ett sätt att lösa elbristen är att bättre fördela energi mellan medlemsländer. Nu ska EU:s lista över vilka gränsöverskridande projekt som får EU-medel uppdateras, Europaparlamentariker Erik Bergkvist är ansvarig för den socialdemokratiska gruppens position och förhandlingar med övriga grupper i Europaparlamentet.
 • Nordisk allians tvingar fram ny omröstning om minimilöner

  En protest mot minilöner, ledd av svenska och danska socialdemokrater och vänsterpartister, har samlat in tillräckligt med underskrifter för att hela Europaparlamentet ska ta ställning till förhandlingsmandatet för direktivet om minimilöner när parlamentet samlas i Strasbourg i nästa vecka.
 • COP26 – Jytte Guteland ”Lovande, men långt från tillräckligt”

  På lördag kväll kom slutligen en överenskommelse från COP26 i Glasgow. Jytte Guteland har den senaste veckan deltagit på toppmötet som officiell delegat från Europaparlamentet. Hon tycker att utkomsten av mötet är ”lovande, men långt från tillräckligt”.
 • Erik Bergkvist får uppdrag för EU:s gröna obligationer

  Mindre grönmålning och enklare att investera hållbart väntas bli två resultat när EU skapar en standard för gröna obligationer. Europarlamentariker Erik Bergkvist (S) förhandlar under hösten och vintern för den socialdemokratiska gruppen i budgetutskottet.
 • Europaparlamentet kräver att Texas kvinnofientliga abortlag skrotas

  Under sessionsveckan i Strasbourg har Heléne Fritzon (S) lett förhandlingarna om en resolution som fördömer Texas nya abortlag, som i praktiken innebär ett totalförbud av abort i USA:s näst folkrikaste delstat. Efter lång debatt gick resolutionen igenom i Europaparlamentet under torsdagseftermiddagen.
 • Nu fasas fossil energi ut – i hela EU

  Igår hölls en omröstning i EU:s industriutskott som innebär slutet för fossilgasen i EU. En komplicerad process led av en gasvänlig europaparlamentariker från Polen landade till slut rätt – nya projekt i fossil energi kommer inte längre få EU-medel. Erik Bergkvist förhandlade för den socialdemokratiska gruppen.
 • Erik Bergkvist får central roll i arbetet med den sociala klimatfonden

  Under EU-kommissionens årliga tal, State of the Union, nämnde Ursula von der Leyen att en helt ny fond ska införas för att komma åt de sociala effekterna av klimatomställningen. Den sociala klimatfonden är en viktig del i klimatpaketet Fit for 55. Europaparlamentariker Erik Bergkvist (S) kommer leda socialdemokraternas arbete med fonden i utskottet för regional utveckling.
 • Höga förväntningar på Kommissionens paket för omställning av EU

  Idag presenterar EU-kommissionen det största paketet för omställning under mandatperioden – Fit For 55 / Fit For Climate – med konkreta åtgärder för att EU ska kunna uppnå utsläppsmålet med minst 55 % till 2030. Lagförslagen kommer att påverka oss alla och vi måste alla ställa om för att vi ska kunna minska utsläppen i EU. Socialdemokraterna i Europaparlamentet har höga förväntningar på dagens paket.
 • Se konsekvenserna av högernationalisternas politik

  Debattartikel av Heléne Fritzon & Evin Incir i Eskilstuna-Kuriren den 8 juli 2021.
 • Högerextremister kommer att forma ytterligare en partigrupp i Europaparlamentet

  På det österrikiska och högernationalistiska Frihetspartiets (FPÖ) hemsida kan man idag läsa om att en ny partigrupp kommer att formas i Europaparlamentet. Till denna partigrupp kan en del av de partier som tidigare ingick i gruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR), Gruppen Identitet och demokrati (ID) samt partiet Fidesz, som tidigare tillhörde Europeiska folkets parti (EPP), att ingå.
 • Stå upp för alla kvinnor och flickor!

  Vi kommer idag att rösta ja till att sexuell och reproduktiv hälsa är mänskliga rättigheter och måste garanteras för alla utan diskriminering, skriver ledarna för Socialdemokraterna i EU-parlamentet.
 • Hög tid för EU-parlamentet att agera mot abortmotstånd

  Det sker en allvarlig tillbakagång i EU för jämställdhet och kvinnors och flickors självklara rätt till sin egen kropp. Nu måste EU-parlamentet ta tillfället i akt och markera mot den stenåldersmentalitet som råder i många medlemsländer. Det skriver de socialdemokratiska EU-parlamentarikerna Heléne Fritzon och Evin Incir inför torsdagens omröstning i frågan.
 • Europaparlamentet säger ja till EU:s nya klimatlag – ”En historisk dag”

  Under torsdagen röstade Europaparlamentet för att godkänna överenskommelsen om EU:s nya klimatlag som slöts den 21 april 2021. Svenska Jytte Guteland (S) har företrätt Europaparlamentet i förhandlingarna med EU:s medlemsländer och EU-kommissionen.
 • Europaparlamentet säger ja till kvinnors och flickors rätt till sin egen kropp

  En historisk markering för jämställdhet och kvinnors och flickors rätt till sina egna kroppar. Det kan man konstatera efter att Europaparlamentet röstat ja till Fred Matićs rapport om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Röstsiffrorna: JA 378 – NEJ 255 – AVSTOD 42
 • Vaccincertifikaten snart på plats

  Med anledning av den provisoriska överenskommelsen om covidcertifikat som nåddes på torsdagskvällen mellan Europaparlamentet och EU-kommissionen och rådet.
 • EU behöver social agenda men inte ny lagstiftning

  Nu samlas EU:s ledare för socialt toppmöte. På agendan står bland annat effekterna av klimatförändringarna, pandemin och jämlikheten. Det borde vara diskussioner som även intresserar den svenska högern. Idag den 7 maj samlas EU:s ledare på ett toppmöte för att diskutera hur unionen kan hantera flera av de sociala utmaningar vi står inför.
 • Vi tror på EU:s framtid

  Vi tror fullt och fast på EU:s framtid. Stora problem finns framför oss som bara kan lösas med mer samarbete, inte mindre. Det tydligaste exemplet på detta är klimatkrisen, som ju är vår tids stora fråga. Men samtidigt måste den odemokratiska utvecklingen i flera EU-länder vändas. Det skriver socialdemokraterna EU-minister Hans Dahlgren och Europaparlamentariker Heléne Fritzon.
 • Hög tid för att lyssna, agera och verkställa ett socialt Europa

  För oss socialdemokrater är det viktigt att alltid värna medborgarna. Det var anledningen till att Stefan Löfven kallade till det sociala toppmötet i Göteborg 2017 och det är anledningen till att vi fortsätter hålla i frågorna. Nu hålls ett nytt socialt toppmöte i portugisiska Porto.
 • Omröstning i Europaparlamentet: Heléne Fritzon välkomnar EU Covid Certifikat

  Hur blir det med möjligheterna att resa i sommar? Ser vi ett slut på krångel vid gränserna för jobbpendlare mellan länder? Kommer vi att kunna besöka våra familjemedlemmar i andra länder? Frågorna är många och svaret får vi idag. Europaparlamentet röstar om EU Covid Certifikat - dvs vaccinationsintyg.
 • Heléne Fritzon: ”EU:s gröna certifikat kommer allt närmare”

  Heléne Fritzon, socialdemokratisk ledamot av Europaparlamentet och viceordförande i Soc&Dem-gruppen med speciellt ansvar för vaccin kopplat till pandemin, kommenterar Sveriges Radios nyhet om att ett svenskt vaccinbevis kan vara på plats den 1 juni.
 • EU-förslag om minimilöner går åt helt fel håll

  Den för svenska intressen känsliga frågan om minimilöner tar ett rejält kliv i och med att Europaparlamentet lägger fram sitt utkast till förslag om minimilöner. Tyvärr åt helt fel håll. Det konstaterar de båda europaparlamentarikerna Heléne Fritzon (S) och Johan Danielsson (S).
 • Klimatet kan pusta ut – EU har en ny klimatlag

  Efter ännu en EU-nattmangling om klimatet nåddes tidigt under onsdagsmorgonen en historisk överenskommelse mellan Europaparlamentet, ministerrådet och EU-kommissionen. Efter intensiva förhandlingar i sex omgångar har vi nu en klimatlag för hela EU. Svenska Jytte Guteland (S) har representerat Europaparlamentet i förhandlingarna.
 • ”Mycket allvarligt att Turkiet lämnar Istanbulkonventionen”

  Turkiets beslut att lämna Istanbulkonventionen är mycket allvarligt. Det riskerar att äventyra flickors och kvinnors grundläggande rättigheter. Bara under en dag, den 24 mars, rapporterade den turkiska journalisten Banu Guven om minst sex mord.
 • ”Vårdpersonal dör i onödan – av cancer”

  I Europa dör 100 000 människor varje år av cancer som orsakats av farliga ämnen och mediciner på jobbet. Det är tio personer i timmen. Det handlar om vanligt folk som går till jobbet varje dag, som kämpar för att få mat på bordet och betala hyra. Det är helt oacceptabelt.
 • Fritzons skarpa vaccinkrav inför EU-toppmötet

  EU:s hantering av vaccinstrategin har kantats av brister och misslyckanden. EU-kommissionen och medlemsstaterna måste snarast komma till rätta med de problem som finns. Det lyfter Heléne Fritzon och den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet i ett skarpt brev inför Europeiska rådets möte. Nu måste det vara fullt fokus på samarbete och solidaritet.
 • Erik Bergkvist förhandlar för grönare energiinfrastruktur

  ”Ambitiösa klimatmål kräver en uppdaterad energiinfrastruktur. För att EU ska bli klimatneutralt till 2050 måste vi underlätta för förnybar energi och nya investeringar”, säger Europaparlamentariker Erik Bergkvist (S), nyutnämnd förhandlare för EU:s energiinfrastruktur.
 • Jytte Guteland får klimatpris av Al Gores organisation – Climate Reality Project

  Jytte Guteland har utsetts till vinnare i kategorin “International Public Personality” av organisationen Climate Reality Project Europe. Guteland får priset för sitt arbete som huvudförhandlare för den europeiska klimatlagen med motiveringen att hon har framgångsrikt arbetat för politiska beslut i linje med vetenskapen.
 • EU Anti-Racism Summit: Time for real and lasting change

  In order to truly tackle the scourge of racism, we must maintain the momentum and awareness raised through the Black Lives Matter movement, argues Evin Incir.
 • ”Moderaterna trummar ut budskap om att strypa biståndet”

  Moderaterna vill "sätta Sverige först” som om Sverige vore en isolerad ö. När fattigdomen och hungern i världen ökar, är det fel väg att gå, skriver Europaparlamentariker Evin Incir (S), riksdagsledamot Annika Strandhäll (S) och Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center.