Jens Nilsson: Det goda måste ständigt vinnas på nytt

– Inget av det vi skapat är givet och bestående för all framtid. Om vi inte lyckas mobilisera de goda krafterna kan Europas fruktansvärda 1900-talshistoria upprepas. Hotet finns där. Det sade europaparlamentariker Jens Nilsson (S) som första majtalade i Ånge och i Ljusdal på måndagen.

Han inledde med att påminna om allt det goda som åstadkommits med arbetarrörelsen som pådrivande; en skola för alla, ekonomisk tillväxt, förebyggande av konflikter och tryggheten i att alltid ha mat på bordet, även nästa dag.

– Varför berättar jag det här på första maj? frågade han retoriskt, bara för att genast tillägga:

– Därför att vi glömmer. Vi glömmer att Sverige var ett av Europas fattigaste länder för knappt 100 år sedan. Vi glömmer att en miljon svenskar flydde fattigdom till andra sidan av Atlanten. Och vi glömmer att nationalister och fascister kastade in Europa i ett världskrig med folkmord på judar och romer.

I sitt tal betonade Jens Nilsson att varje generation måste bygga solidaritet mellan människor och slåss för idén om allas lika värde.

– Och vi måste i praktisk handling visa att det går att bygga anständiga samhällen. Klyftorna mellan rik och fattig kan minska – om vi bestämmer oss för det, sade han.

facebook Twitter Email