Fler nätdroger stoppas i EU

Europaparlamentet har förbjudit ytterligare s.k. nätdroger, dvs psykoaktiva ämnen. Denna gång är det syntetiska opioider som stoppats på EU-nivå.

– Nätdroger är något som gör mig riktigt rädd. Både som tonårsförälder men också som politiker. Jag vet hur lätt det är att få tag på dessa konstgjorda substanser som finns överallt på internet. Substanser som inte är kontrollerade och som förändras i takt med att ett visst ämne förbjuds – vilket istället leder till att nya ”recept” förändrar drogerna och gör dem svårare att komma åt, säger Anna Hedh (S), europaparlamentariker.

– Vi förbjuder olika ämnen och substanser hela tiden. Så även nu. Denna gång syntetiska opioider som redan är förbjudna i Sverige – men nu tar vi förbudet till EU också. Eftersom handeln sker över gränserna räcker det inte bara med att förbjuda i Sverige. Det går fortfarande att få tag på via internet. Vi tar ett steg till i kampen mot drogerna, konstaterar europaparlamentariker Anna Hedh (S).

– Som beslutsfattare är detta en av mina viktigaste uppgifter. Det handlar om liv och framför allt om våra barns liv. I fallet med syntetiska opioider har man konstaterat minst 77 dödsfall. En skrämmande siffra och det är därför vi måste fortsätta fajtas för att få bort nätdrogerna, avslutar Anna Hedh (S).

 

* * *

facebook Twitter Email