Europarlamentet röstar igenom rapport mot könsbaserat våld

Idag har rapporten mot könsbaserat våld röstats igenom av Europaparlamentet under sessionen i Strasbourg. Europaparlamentariker Evin Incir (S) har i sin roll som förhandlare för Gruppen Progressiva förbundet av Socialdemokrater i Europaparlamentet, d.v.s. samtliga socialdemokrater i hela Europaparlamentet, varit med och skrivit rapporten.

– Detta är en seger i kampen mot könsbaserat våld. Jag känner jag mig oerhört tacksam och stolt för att ha fått möjligheten och förtroendet att delta i ett så viktigt arbete. Jag vill också tacka alla de som varit med i kampen för ett mer feministiskt Europa. Nu vill jag se handling från kommissionen sida, säger Europaparlamentariker Evin Incir.

Rapporten handlar om behovet av att göra könsbaserat våld till ett EU-brott. Arbetet inleddes i våras och Evin Incir (S) har som förhandlare stött på hårt motstånd från de högerkonservativa partierna i Europaparlamentet därtill Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna röstade blankt i omröstningen.

– Vi har stött på hårt motstånd från KD och SD både i framtagandet och i omröstningen av denna rapport då de tillsammans röstade bort vissa delar som jag kämpat hårt för att få med. Bland annat så ville SD stryka alla mina skrivningar om hbtqi-personer i rapporten. Idag har vi dock gått segrande ur denna kamp trots allt motstånd från de högerkonservativa, påpekar Evin Incir.

Rapporten kommer nu att presenteras för kommissionen och ligga till grund för deras beslut om att kriminalisera könsbaserat våld i hela EU.

* * *

Lallo Darbo, pressekreterare
Mobil: +32 477 44 14 11
E-post: [email protected]

* * *

facebook Twitter Email