S-podden Brysselsossarna

Sedan våren 2018 producerar S-kansliet i Europaparlamentet en egen poddserie. Namnet är Brysselsossarna och finns där poddar finns mest. Men också här på vår webbplats förstås.

 • Avsnitt 6 [9 janari 2018]
  Det ska i alla fall bli skönt att bli av med “the Earl of” Dartmouth
  Ledsamt och smådeppigt. BRITAIN COME BACK! Marita och Jytte känner många goa britter som både stöttat i fackliga frågor och varit med och pushat EU i rätt riktning kring klimatfrågan. Brexit är en kaosartad och ogenomtänkt röra. Ingen vet vad som kommer hända efter den 29 mars, och en del i studion hoppas på att britterna ska ta sig i kragen och backa bandet. Medverkande är Marita Ulvskog, Jytte Guteland och programledare Maja Nygren.
 • Avsnitt 5 [31 oktober 2018]
  “Victor Orbán gör mig galen!” – om medlemsländer som håller på att spåra ur
  Ungern, Polen, Rumänien (och till viss del Malta och Bulgarien) håller på och naggar i kanterna på rättsstatens principer – alltså oberoende rättsväsende, fri media, akademikers yttrandefrihet, frihet från korruption och kvinnors rättigheter med mera. Dessutom kommer Ungerns premiärminister Victor Orbán med jämna mellanrum och skyller ifrån sig i Europaparlamentets talarstol vilket provocerar Anna Hedh och Aleksander Gabelic. Vad kan EU göra för att stoppa att medlemsländer tillåter grov diskriminering av kvinnor, minoriteter och korruption? Tillexempel är det i princip omöjligt för kvinnor att få rätt till abort i Polen, och om du blir misshandlad eller våldtagen inom äktenskapet har du inte mycket att hämta i det ungerska rättsväsendet. I dagens program får vi också veta hur Aleksander känner Zlatans pappa!
 • Avsnitt 4 [23 maj 2018]
  “Snälla lyssna på mina låtar på Spotify för jag måste köpa blöjor i veckan”
  Alla vill ju ha betalt för sitt jobb, det gäller ju även musiker. Nu ska EU snart komma med ny lagstiftning kring upphovsrätt och Jytte är i allra högsta grad inblandad. Här är det inte helt lätt att balansera vad musiker, musikbolag och yttrandefrihetskämpar vill. Den här veckans avsnitt av Brysselsossarna handlar alltså om den snåriga frågan om upphovsrätt och EU, medverkar gör europaparlamentarikerna Jytte Guteland och Olle Ludvigsson tillsammans med programledaren Maja Nygren.
 • Avsnitt 3 [4 maj 2018]
  Anna Hedh och Marita Ulvskog ger en känga till gubbväldet i mediasektorn
  Vår tid är så paradoxal, samtidigt som jämnställdheten fick momentum med #metoo så backar jämnställdhetsarbetet i EU och flera sektorer är fortfarande extremt ojämnställda. I dagens avsnitt fokuserar europaparlamentarikerna Anna Hedh och Marita Ulvskog på hur kvinnorna har det i mediasektorn, men också i politiken. Programledare Sigrid Bøe.
 • Avsnitt 2 [26 april 2018]
  80 procent av alla insekter har försvunnit – men tyvärr inte myggen i Norrland
  Sen sextiotalet har antalet surrande kryp minskat drastiskt. Jytte Guteland, Anna Hedh och programledaren Maja Nygren diskuterar vad EU gör för binas överlevnad, men också skumma företag som lobbar för att fortsätta förgifta planeten.
 • Avsnitt 1 [22 mars 2018]
  Sluta skrik på din personal! #metoo i Europaparlamentet
  Den första podden från de svenska Socialdemokraterna i Europaparlamentet!  Jytte Guteland och Anna Hedh disskuterar tillsammans med programledaren Sigrid Bøe det heta ämnet sexuella trakasserier. Vad händer egentligen med frågan i parlamentet?

* * *

facebook Twitter Email