Orbán har gått från trotsig tonåring till högerextrem härförare

Krönika av Marita Ulvskog i Aktuellt i politiken den 18 april 2019.

Att det finns olika måttstockar för konservativa partier till höger och socialdemokratiska partier till vänster är ingen nyhet. Likväl är det värt att påminna om.

Under lång tid har Viktor Orbán, konservativ regeringschef i Ungern som tillhör samma europeiska partigrupp som svenska moderater, uppträtt som en trotsig tonåring som med tiden utvecklats till en högerextrem härförare.

Vid enstaka tillfällen har han dykt upp i EU-parlamentet. Levererat en utskällning från talarstolen. Och kasserat in enorma belopp via bland annat EU:s strukturfonder som sedan använts till reformer som han kunnat vinna val på.

Upprördheten har varit stor. Dock inte i alla politiska grupper. I ett mycket sent skede har Moderaternas partigrupp i Bryssel markerat avstånd till Orbán. Men budskapet är minst sagt dubbelt.

För socialdemokrater är det Rumäniens regering, där socialdemokrater och liberaler ingår, som inte håller måttet. För några år sedan var utvecklingen i landet positiv. Korruptionen bekämpades. Rättsstatligheten stärktes. Men sedan bröts den positiva kurvan.

Reaktionen var omedelbar. Inte minst från oss svenska socialdemokrater. Nu växer också kraven på att det rumänska S-partiet – efter ett beslut om att ”frysa” medlemskapet – måste lämna ESP (det europeiska socialdemokratiska partiet ) om det inte skapar fullständig klarhet om grundvärderingar och politisk praktik.

I fallet Orbán och Ungern går däremot åren.

Undanflykter har samlats på hög från borgerliga högerpartier. Beslut har skjutits på framtiden. Nyligen deklarerade den tyske ledaren för den konservativa gruppen i EU-parlamentet (det vill säga den politiska grupp som svenska moderater ingår i) att han skulle agera mot Orbán samtidigt som han sökte Orbáns stöd för sina försök att bli EU-kommissionens ordförande efter EU-valet i vår!

Förr eller senare kommer dessa oklarheter att ha ett pris. Ett högt pris.

Marita Ulvskog, EU-parlamentariker (S)

* * *

facebook Twitter Email