Olle Ludvigsson: Vi kan inte längre blunda för manipulationen på nätet

Åtminstone 50 miljoner av de 2,2 miljarder människor som har ett Facebookkonto har genom sin kontinuerliga närvaro och sitt lajkande ovetandes hjälpt det Londonbaserade analysföretaget Cambridge Analytica att driva politiska kampanjer.

Information om vem du chattar med, varifrån du skriver dina meddelanden och vilka sidor du interagerar med utgör ett perfekt verktyg för att förutspå vilken information som engagerar just dig politiskt.

Efter att Facebooks grundare Mark Zuckerberg bett om ursäkt för övertrampet ska Facebook nu skapa ett verktyg som gör det möjligt för användare att veta om just deras information sålts vidare till politiska kampanjer. Men krishanteringen övertygar inte.

Nationella regleringar av globala sociala medieföretag riskerar att bli tandlösa. Därför bör EU ta ett större ansvar när det gäller att reglera tech-jättarnas förehavanden i Europa i syfte att förebygga liknande händelser i framtiden.

USA har hittills inte lyckats få styr på informationsjättarna, och Trump lär ju heller inte vara särskilt intresserad av ökad reglering eftersom just han tycks ha gynnats av Cambridge Analyticas skräddarsydda kampanjer.

Förutsättningarna för rättvisa och demokratiska val äventyras om skilda politiska aktörer så systematiskt kan påverka väljare utan att de ens vet om det.Cambridge Analytica dök upp redan förra året i en utredning om hur dataanalys och påverkanskampanjer hade använts i upptakten till folkomröstningen om Brexit, vars konsekvenser vi i Bryssel nu försöker hantera.

Nu har väckarklockan ringt. Den brittiska dataskyddsmyndigheten meddelade i veckan att de kommer att undersöka nya bevis om vad Facebook egentligen visste om dataanalysföretagets användning av vår personliga information.Vi kan inte längre blunda för den manipulation som pågår på nätet, och jag hoppas att EU:s nya, striktare regleringar kring dataskydd som träder i kraft i maj kan leda till en säkrare informationsmiljö för var och en av oss.

Olle Ludvigsson

facebook Twitter Email