Olle Ludvigsson: Vad tycker Centerpartiet och Liberalerna? Dags för borgerligheten att berätta

Krönika av Olle Ludvigsson i Nerikes Allehanda den 23 april 2018.

Det är nu mindre än 150 dagar kvar till valet i september och det är hög tid för Liberalerna och Centerpartiet att bekänna färg. Är något av partierna beredda att lägga ned sina röster vid en statsministeromröstning och därmed indirekt stödja en moderatledd regering med stöd av Sverigedemokraterna? Eller är det viktigare för dessa partier med fortsatt höga vinster i välfärden i stället för att slå vakt om sina humanistiska grundvärderingar?

Liberalerna och Kristdemokraterna ligger båda farligt nära fyraprocentsspärren. Det är inte osannolikt att något av partierna ramlar ur riksdagen i höst. I ett sådant läge bäddar Ulf Kristerssons vandring högerut för att han ändå väljer att svälja den beska medicinen och bildar en moderatledd minoritetsregering, med indirekt eller direkt stöd av Sverigedemokraterna.

Det är klart att den politiska debatten skulle må bra av att vi inte ägnar oss åt alltför mycket teoretiska resonemang. Väljarna förtjänar att tas på allvar. Men dessa mittenpartier skulle enkelt kunna desarmera spekulationerna om regeringsbildningen, om de gav ett tydligt svar till sina väljare i frågan. Något sådant uttalande har jag ännu inte sett.

I en nyligen genomförd undersökning kan sex av tio moderata väljare tänka sig ett samarbete med Sverigedemokraterna om alliansen inte får egen majoritet i riksdagen. När Ulf Kristersson bemöts med dessa för honom nya uppgifter i Aftonbladet TV påstår han efter lång betänketid att det inte förändrar hans ståndpunkt. Samtidigt säger han i samma intervju att han är ganska pragmatisk och kan tänka sig att göra upp med partier och kompromissa, men att man ska kompromissa med sina värderingar intakta och i behåll.

Vad det nu ska betyda.

Genom att Kristersson haft oerhört stort tålamod med den kontroversielle moderaten och alt-right flörtande Twitter-debattören Hanif Bali, har han inte direkt tagit avstånd från värderingar som ligger sverigedemokratiska väljare nära. Strategin går ut på att Bali ska försöka locka tillbaka de M-väljare som gått över till SD, samtidigt som Kristersson iklär sig rollen som seriös och ansvarstagande vilket ska attrahera delar av medelklassen.

Men när Moderaterna i Göteborg lägger ut en valfilm om staden som mest liknar förljugen skräckpropaganda à la Donald Trump eller Putinsponsrade Russia Today – vars enda syfte är att svärta ned Sverigebilden – så undrar man ändå hur det är ställt med de moderata grundvärderingarna som Kristersson så gärna talar sig varm för.

Tidigare har Liberalernas Jan Björklund gett besked om att blocköverskridande samarbete kan vara ett alternativ istället för att regera med aktivt stöd från Sverigedemokraterna. Det är ett välkommet besked. Men kan Björklund och Annie Lööf garantera att en röst på Liberalerna eller Centerpartiet aldrig kommer att medverka till att Moderaterna kommer till makten med hjälp av Sverigedemokraterna? Väljarna vill få svar innan valet, inte efter.

Olle Ludvigsson

facebook Twitter Email