Olle Ludvigsson: Den svenska välfärden bygger på exportsuccéer som främjas av handel

Krönika av Olle Ludvigsson i Aktuellt i politiken den 5 oktober 2018.

När USAs president Donald Trump talade i FN i förra veckan fick hans inledande repliker generalförsamlingen att skratta rätt ut. Det påstods att Trump-administrationen hade uträttat mer än någon annan administration i amerikansk historia. Resten av talet ägnades åt förträffligheten med en sluten patriotisk världsordning.

Desto mer hoppfullt var det att lyssna till Frankrikes president Emmanuel Macron. Kärnenergiavtalet med Iran som hindrat landet att utveckla kärnvapen lyftes fram som ett exempel på hur dialog och multilateralism kan användas för att värna världsfreden. Nationalismen avfärdades som ett recept för garanterade nederlag, samtidigt som palestiniernas legitima krav på en egen stat framhävdes som en förutsättning för fred mellan palestinier och israeler. Frankrike kommer inte heller längre ingå handelsavtal med länder som står utanför Parisavtalet.

Mer än någonsin ser vi att synen på öppenhet och frihet utmanas i världen. I USA, men även i vårt eget land. När riksdagens talman Andreas Norlén nu sonderar terrängen är det helt avgörande att regeringsunderlaget inte kompromissar med de värden vårt öppna samhälle bygger på. Den svenska välfärden bygger på svenska exportsuccéer som främjas av internationell handel inom ramen för den inre marknaden, men även genom EUs frihandelsavtal med andra delar av världen.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor gläntade i förra veckan på dörren för en regering där Sverigedemokrater utgör en del av högerns regeringsunderlag. Det förvånar mig inte, men frågan är om Centerns Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund kommer stå på rätt sida av historien? Lägger dom sig platt för en M/KD-regering, stödd av Sverigedemokraterna, kommer svekdebatten inte låta vänta på sig.

Det är mycket som står på spel nu. Nationalismen leder alltid till katastrof.

Men i ett första skede skulle Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna utgöra en auktoritär axel i svensk politik som skulle nedmontera svensk jämställdhet och den jämlikhet vi hittills uppnått. Det om något vore ”osvenskt”.

Olle Ludvigsson

* * *

facebook Twitter Email