Olle Ludvigsson: Äntligen konkurrens på betalmarknaden

Krönika av Olle Ludvigsson i Aktuellt i politiken den 26 januari 2018.

Från och med 13 januari måste europeiska banker ge tredjepartsaktörer tillgång till bankkundernas kontoinformation. Förändringen spås revolutionera betaltjänstmarknaden när finansbolag med mjukvaruteknik (appar) som plattform – fintechbolagen – på riktigt börjar konkurrera med bankerna och stora kortföretag.

Det nya betaltjänstdirektivet innebär att konsumenter framöver kommer att sköta en allt större del av sin vardagsekonomi utan bankernas inblandning. Kundens fullständiga finansiella information kan samlas i en app för bättre överblick.

Bankerna har under alldeles för lång tid befunnit sig i en marknadssituation utan verklig konkurrens. När kunddatan blir tillgänglig har fintech-aktörerna ett försprång när det gäller att utveckla nya innovativa tjänster. Det är en otrolig framgång för oss konsumenter att konkurrensen ökar på en marknad där ett fåtal storbanker dominerar.

 Banklobbyn har varit mycket aktiv genom hela processen. Bankerna har oroat sig för att kundernas bankinformation ska läcka till obehöriga användare, när det egentliga skälet till motståndet förmodligen är att stänga ute nya konkurrenter.

Europeiska bankmyndighetens (EBA) ursprungliga förslag till tekniska standarder gav väldigt mycket makt till bankerna, men med kommissionens reviderade förslag har en acceptabel kompromiss uppnåtts. En slags teknisk baklucka gör att tredjepartsaktörerna kan nå kundernas kontoinformation även om tekniska problem skulle uppstå i bankernas identifieringssystem.

Det nya ramverket kommer förhoppningsvis bidra till att europeisk fintech kan konkurrera på den globala marknaden. Med det nya regelverket kommer globala jättar som Facebook och Google, tillsammans med mindre bolag som svenska Klarna och Lendify, försöka rycka åt sig en bit av kakan.

Om några år hoppas jag att vi genomför alla våra inköp med en app, eller ett fingeravtryck. Tekniken finns redan.

Olle Ludvigsson

facebook Twitter Email