Nomineringen av Ylva Johansson välkomnas i EU

Krönika av Heléne Fritzon i Aktuellt i politiken den 20 september 2019.

Även om höstlöven faller olika i EUs medlemsländer har höstens intensiva arbete inletts i Europaparlamentet.

Maj månads EU-val känns redan avlägset. De nyvalda 751 ledamöterna från EUs 28 medlemsstater har tagit plats i sina respektive utskott, kommittéer och delegationer. Jag är mycket glad och stolt över att vi fem S-märkta parlamentariker har lyckats nå inflytande och viktiga positioner som vida överstiger den andel som Sverige kan göra anspråk på. Tillsammans kommer vi att arbeta med våra viktigaste frågor – jobben, klimatet, demokrati, jämställdhet och regional utveckling.

De närmaste veckorna kommer att präglas av valet av ny kommission. Alla föreslagna kommissionärer kommer att frågas ut mellan 30 september till 8 oktober av de utskott som hör till respektive ansvarsområde. Godkänns kandidaterna är tanken sedan att Europaparlamentet röstar om godkännande av Ursula von der Leyens kommission vid oktoberplenaren. Den 1 november tillträder den nya kommissionen, om allt går som det ska.

En majoritet av S-gruppen gav von der Leyen grönt ljus efter att hon lovat åtgärder om klimatutmaningen, jobben och rättsstatens principer. Från den svenska delegationen framförde jag också direkt till henne att vi bara kunde rösta ja till en jämställd kommission. Till min stora glädje har hon uppfyllt detta.

Förslaget till kommission innebär att 10 kommissionärer är företrädare för våra socialdemokratiska systerpartier. Särskilt glädjande är att Frans Timmermans, som vice ordförande i kommissionen, tilldelas den avgjort största utmaningen om klimatet med ansvar för ”Green Deal”.

Sveriges nominering av Ylva Johanson och hennes tunga portfölj med migration och inrikes frågor har redan välkomnats i EU. Ylva är erfaren, kompetent och känd för att anta svåra utmaningar men också för att alltid leverera lösningar. En stark egenskap som kommer väl till pass när ett omtag i migrationsförhandlingarna måste ske, så att alla medlemsstater tar sin del av ansvaret.

Jag ser fram emot höstens arbete i EU-parlamentet!

Heléne Fritzon
EU-parlamentariker & vice ordförande i Soc&Dem-gruppen

* * *

facebook Twitter Email