Marita Ulvskog: Vem är emot lika lön för lika arbete?

Krönika av Marita Ulvskog i Aktuellt i politiken den 21 juni 2018.

I Sveriges riksdag, och i svensk politik i allmänhet, förflyttar sig moderater och kristdemokrater åt höger. I formuleringar, förslag och, ja, politisk koreografi, kan man följa deras vänslande med Sverigedemokraterna.

I EU-parlamentet ser de politiska mönstren något annorlunda ut. I den konservativa-kristdemokratiska partigruppen finns bland annat ledamöter som har lång erfarenhet av industriarbete och fackligt engagemang. De har i princip samma syn på utstationeringsdirektiv och arbetsmiljöfrågor som flertalet i den socialdemokratiska partigruppen. I tuffa diskussioner om lika lön för lika arbete och fackliga rättigheter befinner vi oss ofta på samma sida. Så när vi röstar om starkare arbetsmiljöregler och en rättvisare ordning på europeisk arbetsmarknad röstar ett antal av Moderaternas europeiska partivänner ja. Men inte de svenska moderaterna.

Eftersom de senaste månadernas politiska kraftmätningar i EU-parlamentet handlat om arbetsliv och arbetsmarknad har skillnaderna blivit mycket tydliga. Svenska moderater har röstat nej till regler som försvårar social dumpning/lönedumpning. Medan ett antal konservativa/kristdemokratiska parlamentariker från andra delar av EU, röstat ja till utstationeringsdirektivet och därmed ja till lika lön för lika arbete på samma plats.

Nu är vi dock redan inne i nästa kraftmätning – om det särskilda regelverk som gäller för transportmarknaden – och där problemen med löne- och villkorsdumpningen är synlig för alla och envar: Gör nåt, skriver upprörda väljare – särskilt vintertid när chaufförerna bor i sina bilar, värmer konserver på spritkök på parkeringarna och det är tjugo grader kallt.

Nyligen lyckades vi få majoritet för att täppa till en betydande del av de kryphål som skapar denna utsatthet och lönekonkurrens nedåt. Men i slutänden fick vi ta ett steg tillbaka efter starka reaktioner också från socialdemokratiska EU-parlamentariker från östra Europa.

Låter rörigt? Jo. Men jag tror fortfarande på ett bra resultat när det gäller att få ordning i kaoset på transportmarknaden. En bred uppslutning kring det självklara är nödvändig: Lika lön för lika arbete på samma plats. Någon däremot?

Marita Ulvskog

facebook Twitter Email