Marita Ulvskog: Tiden tickar snabbt för Brexit

Krönika av Marita Ulvskog i Aktuellt i politiken den 15 december 2017.

Världen är galen. Häromdagen fick jag ett massmejl från Melania Trump där hon förklarade att jag, som en av deras ”… top supporters kan få den första utgåvan av Republikanernas officiella årskatalog 2018 till en kostnad av 15 dollar för att maken och partiet ska fortsätta vinna val”.

Men mejl kan man ju snabbt befria sig från. Ett enkelt tryck på knappen och sedan är det glömt.

Politiska beslut som läser verkligheten och sina väljare fel är svårare att deleta.

Vill man studera alternativen finns dock ett mycket aktuellt exempel: Brexitförhandlingen mellan Theresa May och EU. Turerna fram och tillbaka har varit många. Britterna har anklagats för att vara oseriösa och EU-kommissionens ordförande Juncker har varit sträv. Men tiden tickar och den tickar förmodligen litet starkare på andra sidan engelska kanalen. Resultat måste upp på bordet.

Med några allmänt hållna formuleringar om den fria rörligheten, om att britterna måste betala sina räkningar till EU och att det nog ska gå att fixa gränsproblematiken mellan Irland och Nordirland, så är parterna plötsligt på väg in i det samtal om handelsavtal som britterna efterfrågat.

Tonen är hoppfull. Opinionen har vänt. Ukip-ledaren Nigel Farage gör en slät figur, inte bara när han någon gång dyker upp i Bryssel eller Strasbourg för att delta i någon av EU-parlamentets omröstningar, utan allt oftare också i debatterna på sin hemmaplan.

Exakt hur reträtten skulle kunna se ut är svårt att veta. Andra medlemsländer kan komma att ha starka invändningar om britterna får en alltför mild behandling. Men att det finns krafter som drar åt ett håll där förändringen blir betydligt beskedligare än vad man först trodde är uppenbart.

Själv håller jag tummarna. I Europaparlamentet har brittiska Labour känts som den storasyster vi behöver som icke-euro-land. Det vill jag spara. Inte deleta.

Marita Ulvskog

facebook Twitter Email