Marita Ulvskog: SD jobbar hårt för att framstå som proletariatets förtrupper

Krönika av Marita Ulvskog i Aktuellt i politiken den 5 september 2018.

Man kan inte annat än beundra ledande sverigedemokraters förmåga att framställa sig själva som proletariatets förtrupper.

De ger bilden av att minsann ha egna erfarenheter av hur hårt livet kan vara och av kampen för upprättelse.

Jimmie Åkesson har bland annat berättat om hur oerhört jobbigt det var under uppväxten när personliga assistenter tog hand om en handikappad familjemedlem vilket störde och inkräktade på familjelivet i övrigt.

Själv uppväxt i en handikappfamilj, långt innan man ens kunde drömma om att det skulle kunna finnas något så fantastiskt som personliga assistenter, har jag särskilt svårt för den sortens snyfthistorier.

Sverigedemokrater framställer sig gärna som diskriminerade och utsatta. Följaktligen talar de inte gärna med väljare om sina akademiska studier, om företagarbakgrunden, om sina täta förbindelser med diverse näringslivsintressen. Inte heller om sina relationer med Ryssland eller det faktum att Ungern under Victor Orbans ledning blivit den stat som sverigedemokrater flyttar till när de gjort bort sig och behöver fly uppmärksamheten under en längre tid.

Den ledande kärnan i SD är alltså i själva verket ett antal Lunda-studenter med huvudsaklig bakgrund i medelklass- och företagarfamiljer som på ett självklart sätt finner samtalspartners – och kanske samarbeten – inte bara på Bert Karlsson och Ian Wachtmeister-nivån utan numera också i de mer prestigefulla sammanhangen och fina salongerna. Samtidigt som delar av affärspressen med viss frenesi framställer sverigedemokratisk teori och praktik som det nya normala.

För att bryta den utvecklingen kommer det att krävas mycket klokskap och samarbeten. Ser fram också mot det!

Marita Ulvskog

facebook Twitter Email