Marita Ulvskog: Löntagartrygghet för att motverka sexuellt våld

När sexuella trakasserier togs upp i Agenda förra veckan, vände en skrattande Jimmie Åkesson ryggen mot Stefan Löfven. Även programledaren tyckte att Stefan Löfven vandrade bort från ämnet när han lyfte fram vikten av löntagartrygghet för att motverka sexuellt våld – ”har du inte följt #metoo-debatten?” tvingades statsministern ropa.

Det var inte länge sedan kvinnor var helt utan rättigheter och könsdiskriminering inte var en politisk fråga. Förändringen kom när sambeskattningen avskaffades och barnomsorgen byggdes ut.

Kvinnors ökade tillgång till makt har alltså lett till att kvinnor fått tillgång till ännu mer makt.Trots det, och trots de enormt stora förändringar vi sett de senaste 30–40 åren, har vi tyvärr inte kommit så långt som många av oss hade hoppats.

Det är nästan tröttsamt att upprepa denna självklarhet, men det faktum att vi fortfarande måste jobba politiskt för att åstadkomma jämställdhet tycks inte få fäste i Sverigedemokraternas eller borgarnas medvetande.

Journalister, kriminalvårdare och servitriser vittnar alla om att det är osäkra anställningar i kombination med tvivelaktiga värderingar som skapar de perfekta förutsättningarna för ovälkomna händer och oönskade kommentarer.Anställningstrygghet är extremt viktigt för att skydda kvinnor mot sexuella trakasserier.

Jag säger det en gång till, en kvinna som kan få sparken när som helst och hur som helst har väldigt lite makt över en manlig chef med skumma avsikter. Det är en maktobalans där chefen kan förmå andra att göra det han vill.

Men att ha makt är också att ha förmågan att uppnå det man strävar efter.Vi politiker har den förmågan och måste därför sträva efter ett jämställt samhälle – och där ingår löntagartryggheten.

Marita Ulvskog

facebook Twitter Email