Marita Ulvskog: Jobbfrågan viktig i kamp mot högerextremism

Krönika av Marita Ulvskog i Aktuellt i politiken den 6 oktober 2017.

När ett högerextremt parti väljs in i det tyska parlamentet rusar historien ifatt oss. Det märks omedelbart i den politiska debatten. Men hur uthållig är den?

I Österrike – där det nyss blev stor uppmärksamhet för att en av presidentkandidaterna tillhörde ett extremparti – är det nu snart dags för ordinarie parlamentsval. Det vill säga ett val som till skillnad från presidentvalet är avgörande för politisk riktning och beslut. Men hur mycket uppmärksamhet får det? Inte mycket.

Efter stark mobilisering och debatt blev det en kandidat från De Gröna som i slutänden blev österrikisk president. Hur det går i parlamentsvalet är däremot mycket osäkert. De högerextrema har fortfarande vind i ryggen. Men debatten och mobiliseringen mot dem är betydligt svagare än inför presidentvalet. När en österrikisk journalist ringer för att få veta om vi EU-parlamentariker är lika engagerade som inför presidentvalet tvingas jag medge att få har koll på vad som händer i Österrike just nu.

Betyder det att vi håller på att vänja oss vid de extrema? Nej, självfallet inte. Men det som göder dem är, precis som tidigare, hög arbetslöshet, lönedumpning, oro inför stora samhällsförändringar – alltså är det där vi måste fortsätta göra skillnad. Något som till och med EU-kommissionen tycks vara fullt införstådd med.

Det sociala toppmötet i Göteborg i november kommer inte att förändra världen. Men det kan på allvar öppna för att jobbfrågorna i hamnar i centrum. Löfven och EU-kommissionens ordförande Juncker har tagit initiativet och kommer förstås att vara där. Plus många andra. Men viktigaste deltagarna blir parterna på arbetsmarknaden.

Alltså: Ska vi ha konkurrens inom EU som bygger på låga löner och dåliga arbetsvillkor/arbetsmiljöer? Eller ska vi konkurrera med omvärlden om att vara absolut bäst på det vi gör?

Ska de högerextrema inte vinna röster i fler val runtom i EU så är det den frågan som är viktigast. Och den kräver entydiga svar.

Marita Ulvskog

facebook Twitter Email