Marita Ulvskog: Första uppgiften är att leda i bevis att EU-valen spelar roll

Krönika av Marita Ulvskog i Aktuellt i politiken den 16 november 2018.

I veckan publicerade LO en rapport om ojämlikhet och högerextrema partier. Två forskare – Johanna Palm och Jens Rydgren från Stockholms universitet – står bakom rapporten som bl a visar hur den politiska dagordningen snabbt kan förändras.

Vi vet hur det ser ut i Sveriges riksdag där Sverigedemokraterna är tredje största parti. I EU-parlamentet, där såväl Front National som Gyllene gryning, Lega Nord, Alternativ fur Deutschland, ungerska Fidesz, polska Lag och Rättvisa, Sverigedemokraterna med flera är invalda, där tar de extrema också allt större plats.

När jag skriver detta är vi fortfarande mitt uppe i följderna av det svenska riksdagsvalet. Så snart som möjligt måste vi dock flytta uppmärksamheten till vårens Europaval som kan bli en rysare med betydande inverkan också på den svenska dagordningen:

Kommer de högerextrema att kunna surfa på det vanligtvis låga valdeltagandet i Europavalen?

Kommer de därigenom att kunna bli de valvinnare som de jobbar hårt för att framställa sig som redan nu?

Hur höjer vi valtemperaturen och tar fighten om väljarna och den politiska dagordningen?

Är det sant att Steve Bannon hjälper de högerextrema med budskap och organisation inför EU-valrörelsen?

Är det fake news att flera partier, även Macrons liberala rörelse, förlorar sympatisörer till Front National?

Frågorna kommer att bli fler. Men första uppgiften blir att leda i bevis att EU-valen spelar roll. Får vi inte ett bra valdeltagande så riskerar vi att lämna ännu mer plats för de högerextrema.

Nyligen röstade EU-parlamentet om att förbjuda fascistiska och nazistiska organisationer. Resultatet blev 355 röster för förbud och 90 röster mot. Det var en viktig markering mot ”den ökande normaliseringen av fascism, rasism och främlingsfientlighet”, som det hette i beslutet.

Men förbud räcker ju inte långt. Kanske får det till och med motsatt effekt?!

Det som kan synas självklart är att verka för jobb och makt och vettiga livsvillkor för så många som möjligt. Det vill säga det där som alltid stått på vår politiska dagordning oberoende av samhällsförändringar, konjunkturer och trender och som brukar innebär att man inte för ett ögonblick lockas av fascistiska alternativ – vare sig de kallar sig sverigedemokrater eller Front National.

Om detta måste vi prata mer: Hur gör vi för att nå så många som möjligt? Just nu känns det som att det brådskar.

Marita Ulvskog

 

facebook Twitter Email