Marita Ulvskog: En återgång till den gamla moderata ordningen

Krönika av Marita Ulvskog i Aktuellt i politiken den 1 september 2017.

När jag skriver detta befinner sig M i läget att de kräver partiledaren Anna Kinberg-Batras avgång på grund av att hennes popularitetssiffror är för låga. Samtidigt kräver de att försvarsminister Peter Hultqvist (S) ska avgå på grund av att hans popularitetssiffror är för höga (även om de inte formulerar det så rakt på sak).

Märkligt, kan man tycka. Men inte helt oväntat.

Det var något nästan kuppartat över det ledarskifte som gjorde Anna Kinberg-Batra till moderaternas partiordförande. Mötet ägde rum i en anspråkslös lokal i anslutning till Friends Arena i Solna för några år sedan. Det var ingen storstilad, kampanjregisserad växling av stafettpinnen från Reinfeldt och Borg till Kinberg-Batra. Men det var ett viktigt och noga planerat skiftbyte.

I sak handlade det om att Reinfeldt/Borg inte ville att deras investering i moderaterna som ”det nya arbetarpartiet” omedelbart skulle sopas bort av de partimedlemmar som ville se en återgång till gamla ordningar (och samtidigt närma sig Sverigedemokraterna). Deras mål var att locka S-väljare och cementera moderaterna som en politisk kraft att räkna med vid varje regeringsbildning.

Kinberg-Batras uppdrag var att föra de ”nya” moderaterna vidare på den väg de stakat ut. Eller åtminstone utgöra ett hinder för en snabb omvändelse.

Så blev det dock inte.

Det vi ser nu är i stället en definitiv återgång till den gamla ordningen. Kinberg-Batra har misslyckats. Kanske för att hon blev alldeles för ensam; det finns inga nya moderater, kanske fanns de aldrig. För en socialdemokrat kan det vara svårt att uppfatta Kinberg-Batra som ett mer lagom, mindre högerinriktat alternativ än andra kandidater som står till buds. Men för de moderater som ser Sverigedemokraterna som en naturlig eller nödvändig samarbetspartner är hon ingen långsiktig lösning.

Kort sagt: Med en annan moderatledare förändras den politiska kartan. Det påverkar också oss socialdemokrater.

Marita Ulvskog

facebook Twitter Email