Jytte Guteland: Hoppa upp från sandlådan. Sansa er! Håll er till fakta!

Krönika av Jytte Guteland i Aktuellt i politiken den 28 september 2018.

Det är många olika politiska skeenden som far omkring i huvudet, många tankar, såhär i skiftet mellan sommar och höst. En blandning av det svenska valet, regeringsförhandlingarna, högerextremismen i Europa, EU:s nuvarande ordförandeland Österrike, nättroll, demokratins nedåtgående trend.

Journalisternas svårigheter att vara kritiskt granskande, vårt extrema bekräftelsebehov i sociala medier och goda världsnyheter blandas med negativa klimatresultat och humanitära kriser.

Vår politiska samtid är som en extremt instabil person. Ena dagen är det storm, andra dagen stiltje eller glädje och såväl våld och tårar däremellan.

Inget är heligt, inget är omöjligt. Trump blev USA:s president och Storbritannien röstade ja till Brexit.

Det är tydligt att människor letar efter karismatiska ledare och enkla svar, framför pragmatism, i den tid vi lever. Det är ju tryggt att lämna över ansvaret till ”den starke ledaren” och slippa försöka förstå eller göra avvägningar. Skönt att förenkla och skylla samhällsproblemen på EU, migranterna eller byråkraterna.

Journalisterna verkar dessutom allt mer stressade och desillusionerade. Ena dagen är det publicistiska regler, andra dagen twittras och instagrammas det hejfriskt. Rubrikerna i tidningarna handlar om brott ”som ökar” och problem relaterade till migration. Att Sverige går som tåget ekonomiskt och att arbetslösheten minskat får knappt en notis.

Jag vill ta en megafon och ropa högt:

”Hoppa upp från sandlådan. Sansa er! Håll er till fakta, till vetenskap, till kritiskt granskande, håll tydliga roller mellan den politiska makten och de granskande medierna.” Men sedan inser jag att det redan har skrikits ut. Problemet är just tonläget. Det skrikiga och gapiga.

Vi behöver hålla oss lugna och i stället fokusera på hur demokratin ska värnas i denna turbulenta tid samt vilka förutsättningar som måste utvecklas för att vi ska nå varandra igen med ett normalt tonläge.

Jytte Guteland

facebook Twitter Email