Jytte Guteland: Ett rasistiskt parti intar nu det tyska parlamentet

Krönika av Jytte Guteland i Aktuellt i politiken den 29 september 2017.

Angela Merkel och hennes kristdemokrater klarade hem det tyska valet, även om de tappade stort. Socialdemokraterna tappade också jämfört med förra valet, men behåller ändå andraplatsen.

Det sorgligaste är dock att tvingas konstatera att det högerpopulistiska partiet AfD (Alternativ för Tyskland) blev det tredje största partiet. Ett rasistiskt parti intar nu det tyska parlamentet.

Ännu ett hatiskt parti som får makt. Frågan är varför det gick så illa också i Tyskland, där den typen av partier brukar vara ännu mer tabu än i övriga Europa?

Många kommer att analysera detta och jag vågar inte göra anspråk på någon fullständig sanning så här några dygn efter valet, men det finns parametrar som känns igen från andra val där populister och rasister lyckats.

En sådan parameter är bristen på ideologisk konflikt mellan höger och vänster i politiken. Tysklands storkoalition mellan kristdemokrater och socialdemokrater har förmodligen bidragit till att väljarna upplever att det saknas alternativ i politiken.

Valrörelsens enda TV-sända debatt uppfattades av många som en alltför lam historia. Förbundskanslerkandidaten Martin Schulz lyckades inte lyfta fram oppositionen ordentligt, trots skicklig retorik.

Debatten kom i stället att handla om utrikespolitik och migration, frågor där vårt parti borde ha vunnit trovärdighet gentemot Merkel. Schulz och socialdemokraterna skulle ha fokuserat på social rättvisa, ordning och reda på arbetsmarknaden och investeringar för moderna jobb istället. I rättvisans namn försökte Schulz prioritera social rättvisa, men blev för otydlig, abstrakt, och fokus i valrörelsen hamnade på en rad frågor som inte var till hjälp.

Inrikespolitiskt kommer Tyskland förlora på ännu en period med Merkel. Strategin att välja frågor som går hem i opinionen, innebär att det kortsiktiga vinner över det långsiktigt nödvändiga. Investeringar uteblir.

Framtiden riskerar bli ett kyligt uppvaknande när andra länder sprungit om tysk industri.

Jytte Guteland

facebook Twitter Email