Jens Nilsson: Vi kommer få se en folklig resning för demokrati

Krönika av Jens Nilsson i Aktuellt i politiken den 22 september 2017.

”Hur kommer det att gå för EU-samarbetet framöver?” Det är den vanligaste frågan jag får från människor runt om i landet. Mitt svar är att det kommer att gå bra och det kommer att utvecklas ytterligare.

Nästan alltid blir då följdfrågan: ”Hur kan du säga det?” och med en efterföljande uppräkning av allt skrämmande som sker just nu – en växande unken nationalism och länder som struntar i EUs gemensamma värderingar om demokrati, länder som lämnar unionen, osämjan mellan regeringarna inom EU och mycket annat elände.

Det är då jag får möjlighet att förklara att när det ser som mörkast ut finns den ljusnande framtiden runt hörnet. Det som händer är att de extremt nationalistiska krafterna utmanar grunderna i demokratin. Ett land säger att vi förbehåller oss rätten att själva tolka demokratin – EU ska inte lägga sig i – och avskaffar viktiga fundament för rättsstatens principer. Ett annat land struntar i gemensamt fattade beslut om att vi alla ska ta emot människor som är på flykt. Ett tredje land försöker med lagstiftning politisk styra de fria medierna. Till detta ska läggas nazister som marscherar på våra gator och uppmanar till våld mot oliktänkande och invandrare. Stämningen börjar likna 30-talet – hur kan man vara optimistisk?

När fler och fler ser vad som står på spel – att demokratin som vi lärt känna den är hotad, när de mänskliga rättigheterna är under hård press och kränks, när därmed också vår frihet är hotad, när nationalister rustar med vapen för att försvara sitt land – då kommer motkrafterna att mobiliseras.

Jag är övertygad om att vi kommer att få se en folklig resning för demokrati och mänskliga rättigheter och för fred i Europa. Det kommer att bli en växande kraft och ett växande stöd och det blir till ett stöd för EU-samarbetet. Europas folk kommer inte låta historien upprepas.

Jag tror på människorna – därför är jag optimistisk när det gäller EUs framtid.

Jens Nilsson

facebook Twitter Email