Jens Nilsson: Glädjande S-seger i lokalval i Makedonien

Krönika av Jens Nilsson i Aktuellt i politiken den 27 oktober 2017.

Det finns all anledning att glädjas åt valresultatet i Makedonien där lokala val hölls förra helgen. Enligt de första rapporterna har vårt systerparti SDSM vunnit i 35 av 80 kommuner redan i den första omgången. Den 29 oktober återstår en andra valomgång i drygt 30-talet kommuner. Bra kan bli ännu bättre och förtjänar ett stort grattis till våra partivänner för denna valseger.

Under några svåra år har man arbetat målmedvetet för att få stopp på den konservativa och korrupta regim som styrt. I parlamentsvalet förra hösten lyckades SDSM bli största parti och i samarbete med det albanska partiet DUI samla en majoritet i parlamentet. Trots detta vägrade den dåvarande premiärministern lämna sin post vilket ledde fram till en våldsam attack inne i parlamentet i våras där huliganer misshandlade ledamöter från den nyvalda majoriteten. Där tog nog tålamodet slut för många av den gamla regimens anhängare.

Med stöd av EU bildade till slut SDSM, tillsammans med DUI och DPA, en ny regering och har därefter presenterat ett progressivt och framåtsyftande regeringsprogram. Framgångarna i detta kommunval bekräftar att vindarna har vänt i Makedonien och att tilliten till de demokratiska institutionerna sakta men säkert byggs upp igen.

Socialdemokraternas partiledare och landets premiärminister Zaev säger ”Det är folket som äger den här segern efter att de fått uttrycka sin mening i fria och rättvisa val.”

Nu har resan börjat för Makedonien, där demokrati, samarbete och sociala rättvisa ersatt korruption och svågerpolitik. Samarbetet med grannländerna på Västra Balkan är prioriterat och det är viktigt för hela regionen. Man förbereder sig för att återuppta förhandlingarna om medlemskap i EU och Nato. Med en stark ställning i kommunerna kan också de sociala frågorna stärkas liksom det viktiga samarbetet med civilsamhället.

Vi ska ge dem allt stöd vi kan när de nu återupptar arbetet med att bygga ett gott samhälle.

Jens Nilsson

facebook Twitter Email