Europaparlamentet kan fatta besluten som gör skillnad för klimatet

Krönika av Jytte Guteland i Aktuellt i politiken den 22 februari 2019.

I Flandern (Belgien) avgick nyligen miljöminister Joke Schauvliege efter att hon missbedömt kraften i den rörelse som de klimatstrejkande eleverna innebär. Miljöministern for med osanningar om de belgiska tonåringar som varje torsdag, likt Greta Thunberg, demonstrerar för klimatet och ville förminska deras engagemang – ett misstag som stod henne dyrt.

Vi ser en progressiv våg just nu. Ungdomar över hela världen lyssnar på forskarna om att vi med nuvarande politik kommer att få en global uppvärmning på fyra grader. Det tål inte världen. Det krävs mer ansvar i de beslutande rummen. Europaparlamentet är precis rätt församling att fatta besluten som gör skillnad. EU är stort nog att påverka världen och FN, men litet nog att få igenom konkret gemensam klimatlagstiftning som gör skillnad i praktiken.

I Frankrike möter Emanuel Macron protester i form av de gula västarnas manifestationer. För mig är demonstrationerna ett konkret exempel på varför den politiska högern inte förstår samhället. Den franske presidenten har, i likhet med Moderaterna, inte örat mot marken. Huvudet är arrogant riktat mot himmelen och missar de orättvisor som många människor upplever. För att bryta detta krävs en aktiv fördelningspolitik och fokus på en arbetsmarknad som är hållbar för arbetstagarna.

Vårt arbete i Europaparlamentet har handlat om att bland annat arbeta med utstationeringsdirektivet, bolagsrättspaketet och arbetsmiljödirektivet för att säkra bättre arbetsvillkor när företag verkar över gränserna. Men politiska vinster är aldrig för evigt vunna. Nästa mandatperiod fortsätter arbetet. En stor och viktig del kommer handla om rättvisa villkor, också i den snabba omställning arbetsmarknaden möter i digitaliseringen och i klimatomställningen.

De socialkonservativa och högerextrema vill använda rädslan som vapen för att berättiga sin patriarkala och auktoritära politik i EU. Moderaterna har en arrogant tilltro till marknadens förmåga att lösa allt i enlighet med ”business as usual”. Vi socialdemokrater behöver därför höja blicken framåt och välja den politik som gör Europa och Sverige tryggare. En hållbar framtid för människa och miljö.

Jytte Guteland

* * *

facebook Twitter Email