Anna Hedh: Vi kan inte stå passiva bredvid

Krönika av Anna Hedh i Tidningen Ångermanland den 14 juli 2018.

Liksom flera år tidigare så reste jag i förra veckan till Visby för att delta i årets Almedalsvecka.

Framförallt deltog jag i seminarier kopplade till EU:s asyl- och migrationspolitik. Men mitt mål var också att prata om EU och hur detta påverkar Sverige även på andra områden. EU-frågor har hittills lyst med sin frånvaro i valrörelsen. De glöms liksom bort, trots att det i dag är få områden som inte direkt eller indirekt påverkas av beslut fattade i Bryssel.

Ibland kritiseras Almedalsveckan för att vara för elitistisk men då tycker jag man glömmer alla de föreningar som finns på plats. I slutändan väljer ju var en och vilka sammanhang man vill vara med i.

I år var det emellertid någonting som var annorlunda. Även tidigare år så har nazistiska organisationer markerat sin närvaro. Men i år tog de över. Eller rättare sagt, de tilläts att ta över. De gjorde sig skyldiga till flera fall av misshandel och ofredanden. De avbröt också tal både av statsminister Stefan Löfven och Annie Lööf.

Målen för deras hat var precis desamma som på 30-talet: judar och judiska organisationer, RFSL och HBTQ-personer, fackliga organisationer och politiska motståndare.

En av få ljuspunkter under veckan var föreningen KRIS, Kriminellas Revansch i Samhället. Genom att markera mot nazisterna och vid ett flertal tillfällen omringa dem så tog Kris verkligen sitt mål om att skapa trygghet på allvar.

Men ansvaret för att förhindra brott kan inte i ett demokratiskt rättssamhälle ligga på frivilligorganisationer. Polisen har detta ansvar och det är sorgligt att man denna gång i Almedalen helt lämnade walk over till nazister.

Det är uppenbart att detta inte får tillåtas att hända igen. Polisen måste ta nazister på allvar och förstå att de rör sig om organisationer vars själv kärna är att begå våldsdåd. Oavsett om dessa sker under Almedalsveckan i Visby eller på torg och offentliga platser i andra städer.

Det är inte bara en taktisk fråga för polisen utan en grundfråga om vilket sorts samhälle vi vill leva i.

Frågan är inte heller överspelad i och med Almedalsveckan tagit slut. För mig var det uppenbart att nazisterna använde Almedalen som en sorts repetition inför den nionde september i höst.

Sverige har genom att vi skrivit under en FN-konvention förbundit sig att bekämpa hatbrott och vi har flera år fått kritik som säger att vi behöver bli mycket bättre på att prioritera hatbrott och på att tillämpa våra lagar i praktiken. I detta tror jag att man kan titta på andra länder både inom och utanför EU och för inspiration. Vi kan inte se på när våldsverkare hotar våra demokratiska rättigheter. Det är allvar nu.

Anna Hedh

facebook Twitter Email