Anna Hedh: Glöm inte kvinnorna i prostitutionsträsket

Krönika av Anna Hedh i Aktuellt i politiken den 1 december 2017.

Jag är inte förvånad. Jag är däremot ledsen, arg, upprörd och äcklad över allt jag fått höra efter att #metoo-rörelsen fullkomligt exploderat i Sverige. Men också en känsla av nöjdhet – nu äntligen kanske vi kan rensa upp och låta kvinnor känna sig trygga på jobbet, på tåget, i affären och så vidare.

Men det finns också ett stort antal kvinnor som helt glömts bort och som inte alls nämns. Jag pratar om alla de hundratusentals kvinnor som finns i prostitutionsträsket i hela Europa.

På EUs anti-traffickingdag träffade jag några av dem när jag följde med Stockholmspolisen ut. Den kvällen mötte jag många som på ett eller annat sätt tvingats till att sälja sina kroppar. I deras sexannonser på internet kan man se dem posera i sexiga underkläder och med putande läppar, men när jag träffade dem i verkligheten, då mötte jag rädda kvinnor. Rädda och osäkra, som inte vågade berätta om hur de hamnat i denna hemska situation.

Sverige har sexköpslagen på plats. Trots det förekommer prostitution i hela Sverige och polisen har alldeles för lite resurser att lägga på detta. När jag är ute och talar märker jag att det är många, framförallt våra ungdomar, som inte vet om att lagen finns.

Många av kvinnorna är offer för människohandel. Det är den mest ökande gränsöverskridande brottsligheten i EU, och ändå görs det på tok för lite för att bekämpa den. Jag fajtas varje dag för att få ett slut på detta barbariska utnyttjande av människor, men jag kämpar i uppförsbacke.

På EU-nivå förhandlar jag just nu med den ansvarige kommissionären. Min linje är att de måste lägga fram en ny strategi mot människohandel men också revidera EUs lagstiftning på området. Tyvärr ingen prioriterad fråga men vi som kan, måste föra deras talan.

Sverige ligger i framkant, men vi måste göra ännu mer och ännu bättre. Varför inte damma av sexköpslagen, förbättra den och ta fram strålkastarna för att få mer uppmärksamhet?

Anna Hedh

facebook Twitter Email