Anna Hedh: ”Bron” handlar om frågor vi jobbar med dagligen

Krönika av Anna Hedh i Aktuellt i politiken den 9 mars 2018

Tv-serien ”Bron” har precis gått i graven. Det var med stor sorg jag såg det sista avsnittet härom dagen. Det kan ju tyckas fånigt – det är ju bara ett TV-program.

Inte på riktigt, som min dotter brukar säga. Men att få följa Sagas och de andras kamp mot skurkarna och den gränsöverskridande brottsligheten har varit mycket verklighet för mig.

”Bron” har inte bara varit en bra kriminalserie. Den har också visat samarbetet över gränserna, inte minst att serien är gjord i samarbete mellan SVT och DR.

Det som är roligt är att jag kunnat diskutera ”Bron” med flera av mina EU-kollegor. Det har varit många som kommit fram och velat prata om serien, om skådespelarna och inte minst om Sverige och Danmark.

Serien har handlat om frågor vi dagligen arbetar med tillsammans på EU-nivå. Frågor som har sociala och politiska motiv, gränsöverskridande brottslighet, asylpolitik, epidemier och så vidare.

”Bron” har, på sitt vis, satt Norden på kartan, vilket känns roligt trots att det bara är film – inte på riktigt.

Genom åren i EU-parlamentet har jag kommit att få en mycket god vän i min danska kollega Christel, också hon socialdemokrat. Vi sitter i samma utskott, bor i samma lägenhet när vi är i Strasbourg och äter frukost tillsammans varje morgon.

Förutom att diskutera Bron har vi haft all anledning att diskutera den politiska situationen i våra respektive länder och jag har naturligtvis inte dolt min förfäran över de danska socialdemokraternas senaste utspel om flyktingpolitiken.

För mig är det svårt att förstå att ett land som ligger så nära Sverige har en så annorlunda retorik i många politiska frågor, inte minst det socialdemokratiska partiet.

Men just i det här fallet är vänskapen viktigare än politiken. Vi kan visserligen ifrågasätta varandras politik men det finns ett par frågor vi inte längre talar om och det är flyktingpolitik och jämställdhet.

Ibland tänker jag att det hade varit kul om det gjordes en tv-serie om mina och Christels år i parlamentet och allt spännande vi har varit med om.

Men det hade nog bara varit intressant för ”de närmast sörjande”.

Anna Hedh

facebook Twitter Email