Anna Hedh: Ansvaret för integritet på nätet kan inte ligga på enskilda

Låt oss vara helt ärliga – ingen av oss lusläser “terms and conditions” innan vi klickar godkänn på nätet. Även om vi skulle ta oss tid att läsa, är det få som skulle förstå det som faktiskt står där. Man behöver vara ett proffs för att kunna greppa allt man går med på i ett enda klick.

Integritet på nätet har blivit allt mer aktuellt den senaste veckan efter den stora skandalen med Facebook och konsultföretaget Cambridge Analytica. Det har varit svårt att missa nyheterna om hur gigantiska mängder data och privat information samlats in om användare på Facebook för att sedan användas på ohederliga sätt i det amerikanska valet. Frågan känns särskilt brådskande när vi står inför både ett riksdagsval i år och Europaparlamentsval nästa vår.

I Europaparlamentet har stämningen efter avslöjandet varit upprörd. Många ledamöter i mitt utskott för medborgerliga fri- och rättigheter är engagerade i dataskyddsfrågor, och kräver svar från de stora företagen. Ett initiativ har startats för en utfrågning av Facebook och Cambridge Analytica, i syfte att ställa dem till svars men också för att undersöka om något fattas i EU:s dataskyddslagstiftning. Andra ledamöter vill starta undersökningsutskott med fokus på just det här avslöjandet.

Vi kan lära oss två saker av Facebook-skandalen. För det första, att storföretag och massiva konsultbolag aldrig kommer tveka att kompromissa med integritet när det finns en chans att tjäna pengar. För det andra, att det finns en poäng i att samarbeta när det kommer till dataskyddslagstiftning. Där har EU en viktig roll.Ansvaret för dataskydd och integritet på nätet kan inte ligga på enskilda individer. Det är en högst politisk fråga som måste tas tag i med hårdhandskarna och på rätt nivå. Eftersom internet är så gränsöverskridande är det bra att EU har ett gemensamt angreppssätt och ansvar. Tillsammans kan vi ställa storföretagen till svars när de struntar i våra rättigheter på nätet, och lagstifta för att förhindra framtida överträdelser.

Jag själv blev arg och irriterad över nyheten om Facebook och Cambridge Analytica. Mycket av min kommunikation sker via deras kanaler och det skulle vara svårt att nå ut till väljarna utan verktyget. Jag vill inte tvingas sluta använda mina sociala medier – jag vill i stället kunna lita på att våra institutioner utkräver ansvar och ser till att skydda alla oss från framtida integritetskränkningar. Det är sådant som EU ska ägna sig åt.

Anna Hedh

facebook Twitter Email