Filmer

”Ursäkta fikonspråket – så gör vi skillnad för dig” är vår nya satsning på sociala medier för att med hjälp av humor visa hur vi gör skillnad.

Vi EU-politiker har misslyckats med att nå ut. En färsk undersökning från Novus visar att 59 procent känner att de inte kan ta politisk ställning därför att de saknar kunskap om EU. Samtidigt har vi uppnått stora politiska segrar i Europaparlamentet – segrar som innebär förbättringar för miljön och klimatet, skydd av demokratin och schyssta villkor på arbetsplatsen.

Men vad betyder egentligen fikonspråk som ”stoppa social dumpning”? Eller att vi har röstat igenom artikel 7? Eller att vi har fått igenom 2050-strategin? Genom att besvara sådana frågor vill vi både bjuda på oss själva och lyfta fram våra segrar. Se filmerna nedan och följ oss gärna på Facebook.

* * *

SOCIAL DUMPNING / UTSTATIONERING

Det är oacceptabelt att utländsk arbetskraft utnyttjas för att pressa ner löner och villkor. Därför har vi arbetat för och fått igenom att rätt till svenska kollektivavtal ska gälla alla som arbetar i Sverige. Lika villkor för lika arbete.

 

ETS

Företagen i EU har kunnat släppa ut mycket koldioxid på grund av för billiga utsläppsrätter. Därför har vi jobbat för att skärpa handeln med utsläppsrätter och höja priset för att släppa ut. Nu kommer utsläppen minska snabbare och mer, motsvarande Sveriges totala utsläpp under 50 år.

 

ARTIKEL 7

I Polen och framförallt Ungern har demokratin länge varit under attack av deras egna regeringar. Vi vill att EU ska stå upp för frihet och rättigheter i alla medlemsländer. Därför har vi röstat för artikel 7 som kan ta ifrån rösträtten i EU från Ungern.

 

BIOLOGISK MÅNGFALD

På grund av bland annat farliga kemikalier hotas insekter och däribland de viktiga bina. Därför har vi jobbat hårt med att få bort många farliga ämnen och skärpa miljöreglerna.

 

2050-STRATEGIN

Vi vill att EU går före i att ställa om till ett hållbart samhälle och blir helt fossilfritt år 2050. Men för att klara klimatmålen måste vi sänka utsläppen snabbare och mer. Därför har vi fått igenom ett skarpt mål om minst 55 % utsläppsminskning redan till år 2030.

 

KONFLIKTMINERALER

EU måste vara en stark röst för mänskliga rättigheter och bidra till en bättre värld. Därför har vi jobbat för att vår handel av mineraler från utsatta delar av världen inte ska bidra till mänskligt lidande.

* * *

facebook Twitter Email