Jens Nilsson: Vi måste få bort alla fuskare från våra vägar

Debattartikel av Jens Nilsson i Länstidningen Södertälje den 30 januari 2018.

Transporter är samhällets blodomlopp. Inom EU precis som i Sverige. Varje dag rullar tusentals lastbilar på våra vägar. Många av dem kommer hit i internationell trafik med gods från andra länder. För att inte köra tomma tillbaka, utan last och därmed påverka klimatet negativt, har åkarna rätt att göra tre inrikeskörningar på tillbakavägen, inom sju dagar. Sedan måste de lämna landet.

Tyvärr väljer alltför många att bryta mot reglerna, de stannar kvar och fortsätter att köra inrikestransporter illegalt.

De skattefuskar, förfalskar sina dokument och bryter mot arbetstidsreglerna.

Dessutom riskerar de säkerheten ute på vägarna. Vi vet alla hur det brukar se ut längs vägrenen när den första snön har fallit.

Kort sagt, det är rena vilda västern inom transportsektorn i dag.

Inom EU har vi en gemensam inre marknad där människor, varor och tjänster kan röra sig fritt mellan länder. Det gör det möjligt för oss att jobba i andra länder och att köpa och sälja varor utan tullkostnader. Men en gemensam marknad kräver gemensamma regler.

Just nu arbetar vi fram nya, bättre regler för hur vägtransporterna bör fungera. Jag ansvar för förhandlingarna i EU-parlamentet.

Varje vecka träffar jag lastbilschaufförer, åkeriägare och företagare från Sverige och andra EU-länder. De berättar om sin vardag och jag får höra skildringar om lastbilschaufförer som tvingas leva i sina bilar flera månader i sträck. Med bara ett spritkök för att värma sin mat längs vägkanten. Och som tvingas leva hundratals mil från sina familjer, under lång tid.

Vi socialdemokrater vill ha ett system som är rättvist för alla yrkeschaufförer i hela Europa – med lika lön för lika arbete i samma land.

Lönedumpning är inte acceptabelt utan företag ska konkurrera på lika villkor.

Med ordning och reda på marknaden kan vi gemensamt skapa ett socialt Europa där klyftorna mellan länder och människor minskar.

Ett par kronor extra för yllestrumporna, pyjamasen eller julskinkan är det som krävs. Då får lastbilschaufförer schysta villkor, åkeriföretagen lika konkurrens och klimatpåverkan minskar.

Vi blir alla vinnare.

Jens Nilsson (S), europaparlamentariker

facebook Twitter Email