Anna Hedh: Sommartid är Pride-tid

För många är Pride liktydigt med folkfest, men på flera håll i Europa ser det helt annorlunda ut. Där krävs kanske polisbeskydd för att genomföra ett Pridetåg eller än värre så nekas tillstånd, skriver Europaparlamentarikern Anna Hedh (S).
Debattartikel av Anna Hedh i Folkbladet Västerbotten, Länstidningen Södertälje, Gefle Dagblad, Piteå-Tidningen, Dala-Demokraten, Nya Wermlands-Tidningen, Sydöstran, Arbetarbladet från den 30 juli 2018.

Politik handlar för mig om rätten och möjligheten att få leva sitt liv utan begränsningar. Den socialdemokratiska politiken måste baseras på alla människors rätt till identitet, rätt att leva, rätt till sina kroppar och till sin sexualitet, oavsett bakgrund eller identitet.

Vi strävar efter ett samhälle där människors identitet inte ses som ett hinder när en avviker från normen, utan tvärtom ses som en tillgång i ett öppet och välkomnande samhälle. I detta arbete spelar Prideparader en viktig roll.

I Europaparlamentet är jag medlem i en HBTQ-grupp som skickat ut en lista på platser där det behövs extra stöd. Att ha en Europarlamentariker på plats brukar uppskattas då det kan få myndigheter i landet att skärpa sig. Detta gäller än mer i de länder som hoppas bli medlemmar i EU.

I år nämns följande städer: Chisinau i Moldavien, Budapest i Ungern, Gdansk i Polen samt Bratislava i Slovakien.

Att både Polen och Ungern finns med är ingen överraskning. I dessa länder har reaktionära regeringar länge försökt montera ned demokratin och slå mot alla organisationer och personer som inte omfattas av deras inskränkta vision av nationen.

Vi behöver jobba ännu hårdare för att allas rätt att vara sig själva och älska den man vill. Både i Sverige och i övriga Europa.

Samtidigt får vi i sammanhanget inte glömma hur nazister attackerade Pridetåget i Stockholm för något år sen och hur nazister försöker hota och skrämma på många håll i landet.

I Sverige är det val till hösten ochnazister är inte de enda som hotar de framsteg som gjorts. SD vill avskaffa bidrag till RFSL och se en ”avveckling av det skattefinansierade stödet till genuspedagogik och annan verksamhet där staten med utgångspunkt i verklighetsfrånvända politiska teorier försöker experimentera med, eller ändra, på våra barns och ungdomars beteendemönster och könsidentitet.”

När jag läser detta blir jag inte förvånad. Jag har sett liknande förslag från högerextremister i andra länder i Europa som vill skruva tillbaka klockan.

Min slutsats är klar. Vi behöver jobba ännu hårdare för att alla rätt att vara sig själva och älska den man vill. Både i Sverige och i övriga Europa.

Anna Hedh

 

facebook Twitter Email