Svenska (S) i EU-parlamentet säger ja till ny kommissionsordförande

Efter försäkringar om en mer ambitiös klimatpolitik och krav på ett tydligt ställningstagande för EU:s grundläggande demokratiska principer, valde de svenska socialdemokraterna i Europaparlamentet på tisdagen att rösta ja till kristdemokraten Ursula von der Leyen som ny ordförande för EU-kommissionen.

– Vi hade givetvis helst velat se vår kandidat, socialdemokraten Frans Timmermans, som ny kommissionsordförande, men sedan det stod klart att han inte hade tillräckligt stöd har vi arbetat för att påverka det politiska innehållet hos den kandidat EU:s medlemsländer fört fram, säger Heléne Fritzon efter omröstningen.

Framför allt handlar det om tydliga krav på högre klimatambitioner, men också krav på att aktivt stå upp för de grundläggande demokratiska rättigheterna samt jämställdhet och ett mera jämlikt EU.

– Vi vill ta ansvar, vi vill ha inflytande och vi vill kunna påverka den som ska leda kommissionens arbete de närmaste fem åren, säger Heléne Fritzon.

Hon påpekar också att de svenska socialdemokraterna genom den här processen har fått gehör i många av sina viktigaste frågor, inte minst löftet om en jämställd EU-kommission men också tydligare skrivningar om den sociala pelaren.

– Nu kommer vi socialdemokrater, som den andra största partigruppen i Europaparlamentet, att ta en aktiv roll för att påverka kommissionen i det fortsatta arbetet, säger Heléne Fritzon.

* * *

​Sigrid Bøe, presschef​
Mobil: +32 471 79 01 76
E-post: ​[email protected]

* * *

facebook Twitter Email