SD rullar ut spikmattan för transportarbetarna

Vägpaketet är i fara. Chaufförers villkor är i fara. Europaparlamentet är på gång att göra yrkesförares arbetsförhållanden bättre men förslaget som snart ska röstas är i fara. Sverigedemokraternas partivänner håller på att rulla ut en spikmatta på vägen mot schysta villkor för transportarbetarna.
Slutreplik från S om EU-regler för yrkeschaufförer.

Vi står just nu mitt uppe i avslutningen av vägpaketet, om schyssta villkor för vägtransportsektorn. Ett arbete som bedrivits under flera år. Tillsammans med mina socialdemokratiska kollegor har vi arbetat hårt för att vi ska få nya bättre regler på plats.

Men Peter Lundgrens (SD) vänner och kollegor gör allt för att förstöra och motarbeta. Gång på gång har hans partivänner saboterat omröstningar, både i transportutskottet och i plenum.

Vårt förslag för att göra förbättringar för transportarbetarna innefattar att svenska löner och villkor ska gälla för alla som kör transporter i Sverige, att man inte ska tvingas sova i sin lastbil och att arbetsgivare ska ansvara för rimlig sovplats samt att rimliga kör- och vilotider som inte riskerar vägsäkerheten införs.

För mig är det självklart att svenska löner och svenska villkor ska gälla för alla som kör transporter i Sverige. Det ska gälla både lastbilsförare och bussförare. Oavsett nationalitet. Och oavsett om de kör nationell eller internationell transport. Vi socialdemokrater står för våra värderingar. Allt ifrån när vi pratar med väljare till när vi röstar.

Om högerpopulisterna fortsätter att skjuta upp omröstningen är risken att vårt förslag fördröjs upp till efter valet och då kan kaoset på vägarna fortsätta i flera år. Det är allt eller inget nu.

Lundgren och hans partikollega Thomas Morell påstår sig nu stå upp för en ”sund transportnäring”. Vill han följa oss socialdemokrater, är han givetvis fri att göra så. Jag för min del gör allt jag kan för att få schyssta regler i transportsektorn på plats.

Marita Ulvskog, europaparlamentariker (S)

* * *

facebook Twitter Email