S-ledamöterna: Blockpolitiken måste begravas

Gunnar Hökmark blandar ihop korten och gör sig skyldig till ett klassiskt exempel av ”whataboutism” när han jämför den rödgröna regeringens budgetsamarbete med Vänsterpartiet med det faktum att deras systerparti i Österrike regerar tillsammans med högerextrema FPÖ.

Om Hökmark på allvar menade att detta samarbete med V, som uppstod som en konsekvens av Alliansens benhårda motstånd till förhandlingar över blockgränsen, är ett hot mot demokratin skulle det vara välkommet med ett enda exempel på vilket sätt det skulle ha äventyrat den svenska demokratin. Det är halsbrytande och magstarkt att jämföra detta med att ge ministerposter till ett fascistiskt parti, som är vad som skett i Österrike.

Om historien inte är talande nog fick vi i veckan ytterligare ett exempel på hur snabbt glidningen högerut kan gå, när de konservativa släppt in högerextrema krafter till makten.

Det var när Europaparlamentet diskuterade utvecklingen i Ungern. Österrike, som är EU:s ordförandeland under hösten, ville först låta Ungerns premiärminister Victor Orbán föra samtliga EU-länders talan.

Något liknande har dock aldrig förekommit i parlamentets historia – att den som står på de anklagades bänk själv får agera domare. När det stod klart att det också stred mot de formella reglerna avsåg Österrike först att helt utebli från debatten. Först efter omfattande kritik valde landet att skicka en statssekreterare att närvara.

Vi är glada över att Hökmark också har observerat utvecklingen i Österrike och tycks dela vår oro. Det är dock ytterst bekymmersamt att han verkar ha blundat för de närmanden som hans eget parti, hand i hand med Kristdemokraterna, har gjort mot Sverigedemokraterna allt sedan Reinfeldt avgick på valnatten 2014.

Det är uppenbart att M och KD har närmare band till Sverigedemokraterna än vad man själva vill erkänna. Förra veckan tog Lars Adaktussons närmaste man klivet över till SD. En tidigare moderat regeringstjänsteman har hjälpt SD med att utarbeta en kravlista till Moderaterna.

Enligt en färsk undersökning från DN/IPSOS vill var tredje moderatväljare ha med SD i regeringen. I Sölvesborg gör Moderaterna och SD gemensamma utspel. I Staffanstorp säger det moderata kommunalrådet rakt ut att ett samarbete med Sverigedemokraterna kan bli aktuellt efter valet. I Sölvesborg gör Moderaterna och SD gemensamma utspel.

Nu har väljarna sagt sitt. Svenska folket har gjort Socialdemokraterna till klart största parti. Moderaterna är det parti som backar mest. Nu är det upp till bevis. Inget block har egen majoritet. Den som vill ha regeringsmakten måste först visa hur man ska få igenom sin budget och politik. För oss är det naturliga att söka ett blocköverskridande samarbete för att inte ge makt åt Sverigedemokraterna. Blockpolitiken måste begravas.

Marita Ulvskog
Olle Ludvigsson
Jytte Guteland
Aleksander Gabelic
Anna Hedh

facebook Twitter Email