När kastar ni ut Fidesz ur er partigrupp?

Debattartikel publicerad i Göteborgs Posten 19 oktober 2016

När kastar ni ut Fidesz ur er partigrupp?

Vågar ni, Gunnar Hökmark (M), Christofer Fjellner (M), Anna Maria Corazza-Bildt (M) och Lars Adaktusson (KD) sätta press på era partikamrater i Budapest?

Vi vet redan att utvecklingen för fria medier i Europa går åt fel håll. I Polen hårdnar statens kontroll genom ny lagstiftning samtidigt som man sparkar mediechefer som gör motstånd. Detta har fått mycket uppmärksamhet utanför landet. Europaparlamentet har fördömt utvecklingen i Polen genom resolutioner och EU-kommissionen har inlett en granskning.

Har inte höjt rösten
Utöver Polen så är Ungern det land där den antidemokratiska utvecklingen gått längst. Mot Ungern har EU dock inte höjt rösten. Kan det bero på att Fidesz, regeringspartiet med Victor Orbán i spetsen, fortfarande tillåts vara med i den största partigruppen i EU? Europeiska folkpartiet (EPP) samlar konservativa partier från hela EU, däribland svenska Moderaterna och Kristdemokraterna.

Nyligen genomfördes ytterligare en attack på fria och oberoende medier i Ungern. Den största oppositionstidningen Népszabadság stängdes ner av regeringen. Tidningen bedrev granskande journalistik och har avslöjat en rad korruptionsaffärer med koppling till regerande partiet Fidesz.

Den officiella anledningen var bristande lönsamhet. Men timingen och det kuppartade sätt som nedläggningen genomfördes på gör att få tvivlar på de verkliga orsakerna. Ungerska journalistfacket och Europeiska Journalistfederationen är tydliga i sin kritik; nedläggningen skedde för att tysta oppositionen och stoppa en av de sista oberoende rösterna i landet som fortfarande vågar kritisera Orbán.

Fidesz vice ordförande Szilard Nemeth kommenterade saken med att det var hög tid att tidningen lades ner. Attackerna mot fri press är alltså inte en slump. De som har följt utvecklingen i Ungern de senaste åren vet att Viktor Orbáns uttalade mål är att skapa en illiberal demokrati mitt i Europa. Han inledde med att ta kontroll över offentliga institutioner och public service. I den senaste fiaskoartade folkomröstningen om huruvida Ungern ska följa EU:s asyllagstiftning användes 18 miljoner euro av skattebetalares pengar till nej-kampanjen och hets mot invandrare.

Anmärkningsvärd tysnad
Det är anmärkningsvärt att Moderaterna och Kristdemokraterna och deras europeiska systerpartier fortfarande låter Fidesz få vara med i deras lag trots allt detta. Förra året var Victor Orbán inbjuden till en partikongress för EPP. Han höll ett tal där han blandade högerextrema konspirationsteorier om migration med att kritisera kvaliteten på demokratier och yttrandefrihet i Europa. Han passade även på att rikta ett tack till EPP:s ordförande för att de stöttat den ungerska regeringen under ?svåra tider när man genomfört nya lösningar?. Talet hade ett tydligt syfte: att tacka för skyddet och stödet som det innebär att EPP fortsatt håller detta extrema parti inne i stugvärmen.

I EU-kommissionen finns 14 kommissionärer inklusive ordförande Juncker som tillhör samma partigrupp som Orbán ? EPP. De skulle kunna bidra till ett klargörande att gränsen är nådd. Men hittills så har tystnaden varit pinsam. Det gäller även våra svenska kollegor som Gunnar Hökmark (M), Anna-Maria Corazza Bildt (M), Lars Adaktusson (KD) med flera. Tystnaden leder till spekulationer. Står ni bakom Orbán eller vågar ni kritisera honom? Kommer ni att kräva att Fidesz utesluts från EPP? Är ni nöjda med att Fidesz sitter i EPP:s styrelse?

Har aldrig tvekat
I en tid när mänskliga rättigheter och yttrandefrihet utmanas av högerextremister och populistiska rörelser kan anständiga medborgare och politiska partier inte backa. Vi, den socialdemokratiska delegationen i Europaparlamentet, har aldrig tvekat att agera när europeiska partier i vår egen familj begår antidemokratiska övertramp. Senast krävde vi uteslutning av det slovakiska socialdemokratiska partiet. Vi uppmanar M och KD att visa samma tydlighet mot Orbán och hans extrema ungerska parti.

Marita Ulvskog (S) delegationsledare för S i Europaparlamentet
Olle Ludvigsson (S) europaparlamentariker
Jytte Guteland (S) europaparlamentariker
Jens Nilsson (S) europaparlamentariker
Anna Hedh (S) europaparlamentariker

facebook Twitter Email