Marita Ulvskog: Varför krångla till valet 9 september?

Krönika av Marita Ulvskog i Norrländska Socialdemokraten den 28 augusti 2018.

Det enda man säkert vet om valrörelser är att de sällan blir som man tänkt sig. Torgmöten regnar bort, flygblad försenas, lögner från politiska motståndare får fäste.

Men plötsligt ändras bilden. Till exempel när det kommer ett klart besked från regeringen om att Norrbotniabanan ska börja byggas. Det är stort. Det är efterlängtat. Det betyder att jobb säkras, det betyder stark stimulans av den regionala utvecklingen – och det är klimatsmart.

Inte bara norrbottningar, utan norrlänningar och sörlänningar, industrifolk och fackliga organisationer, har länge väntat på att just den här investeringen ska lyftas från ritbordet till byggstart.

Klartecknet från Rosenbad bekräftar: Kan vi investera i en Öresundsbro så kan vi självfallet investera i en Norrbotniabana!

I övrigt följer valkampanjerna i huvudsak upptrampade spår. Socialdemokrater kommer med förslag som handlar om jobb, pensioner, satsningar på polis, sjukvård, klimatinvesteringar. Trygghet är kodordet.

Från borgerligheten är det en tuffare ton. Det är inget nytt.

Längsta högerklivet står KD för. Efter de tidigare KD-ledarna Alf Svensson och Göran Hägglund har partiet inte bara generationsskiftat utan bytt värdegrund. Champagnekorkar i luften och närhet till Sverigedemokraterna, ingår numera i partiets prioriteringar.

Till överraskningarna hör annars att två av riksdagspartierna vill att valet i september ska handla om EU. Det ena är Liberalerna och det andra SD.

Märkligt kan man tycka; Liberalerna tror uppenbarligen inte på en mer traditionell valdagordning för egen del samtidigt som Sverigedemokraterna sannolikt tacksamt tar emot ett erbjudande om EU-diskussioner eftersom det kan hjälpa dem att maximera sina röster i riksdagsvalet.

(Å andra sidan kommer SD att pressas på varför de inte kunde enas om att stödja det utstationeringsdirektiv vi socialdemokrater jobbade fram under våren och som innebär att lönedumpningen på europeisk arbetsmarknad kan begränsas.)

Rörigt,alltså. Men varför krångla till det? Den 9 september bestämmer vi hur Sverige ska styras och åt vilket håll. Höger eller vänster. Nedåt eller uppåt. Det vi vet är att det bestämmer riktningen för avsevärd tid.

Marita Ulvskog

facebook Twitter Email