Marita Ulvskog: Orbánismen tillåts fortsätta sprida hat och odemokrati

Krönika av Marita Ulvskog i Aktuellt i politiken den 20 april 2018.

Viktor Orbán var relativt ny som premiärminister när (S)-gruppens styrelse i Europaparlamentet åkte till Budapest för att träffa den demokratiske valvinnaren.

Det här var några år sedan. Vi satt vid ett långbord i ett trångt rum. Martin Schulz, som då var ordförande för oss socialdemokrater i parlamentet, talade intensivt och mycket. Viktor Orbán var fåordig och verkade snarast besvärad.

Ingen nämnde att bland de första beslut som fattats efter Orbánsegern var att sparka chefen för den stora teatern i Budapest.

Varför var oklart. Men chefen var jude och homosexuell och den bryska behandlingen hade väckt starka känslor långt utanför Ungern.

Ganska snart förvandlades relationen till omvärlden i stort till något som skavde.

Viktor Orbán gick till attack, övergav i praktiken sin borgerligt liberala hemvist, blev antidemokrat men tolereras i praktiken fortfarande av konservativa och kristdemokratiska partier i övriga Europa. Även i Sverige.

Orbán har gett sig på mediefrihet och öppenhet. Och skapat en slags fristat för högerextrema som numera vallfärdar från olika delar av Europa till Orbán-land.

När han för ett år sedan dök upp i Europaparlamentet fick han dock svar på tal av en mycket effektiv och obönhörlig Frans Timmermans – EU-kommissionens vice ordförande – som läste lusen av honom.

Det var befriande och efterlängtat. Men förmodligen verkningslöst.

Så länge EU fortsätter att via bland annat strukturfonderna varje år betala ut mångmiljardbelopp till Ungern, så länge kan Orbán skratta hela vägen till banken. Och det är inte småpotatis heller.

Enligt Riksdagens EU-upplysning, är Ungern det land som tar emot överlägset mest EU-bidrag per invånare och år – runt 5 700 kronor eller 568 euro per person för att vara exakt.

Och så länge konservativa och kristdemokratiska politiker i hela EU håller honom om ryggen – alternativt håller tyst – så länge kommer orbánismen att fortsätta sprida hat och odemokrati.

Så kan vi väl ändå inte ha det?!

Marita Ulvskog

facebook Twitter Email