Högerpopulister stoppar nya regler på vägarna

Nya, skärpta regler för schyssta villkor och ökad säkerhet på våra vägar stoppades på onsdagen, efter beslut av Europaparlamentets konservative talman Antonio Tajani.

– Det här är skandal. Högerpopulister och konservativa gör gemensam sak och låter oss inte ens rösta om det förslag för att skapa ordning och reda på vägarna som vi jobbat med i fem år.

Det säger Marita Ulvskog (S), Europaparlamentariker och ledamot av det ansvariga transportutskottet.

De konservativa slog till bara några timmar innan parlamentet skulle ta ställning till vägpaketet. Paketet rymmer lagförslag för så kallad utstationerad arbetskraft, lastbilsförares kör- och vilotider samt nya regler för cabotage, det vill säga internationella transporter som kör i inrikestrafik.

– Nu visar det sig vem som är beredd att stå upp för den svenska modellen, inte bara på papperet utan också i verkligheten. Det är  Moderaternas och Sverigedemokraternas vänner i parlamentet som gör allt för att svenska kollektivavtal inte ska gälla inom transportområdet, säger Marita Ulvskog.

Redan i början av veckan försökte Sverigedemokraternas politiska grupp, ECR, stoppa den planerade omröstningen, men fick då inte tillräckligt stöd. Nu grep alltså den konservative talmannen in och beslutade skicka tillbaka förslaget till transportutskottet.

– Nu har vi inte ens en månad på oss att få nya regler på plats. Chansen är mycket liten att nästa parlament, som tillträder efter EU-valet, ska lyfta frågan på nytt. I värsta fall dras förslaget tillbaka och vi måste börja om från början, säger Marita Ulvskog.

* * *

Presschef Sigrid Bøe
Mobil: +32 471 79 01 76
Epost: [email protected]

facebook Twitter Email