Högerpopulister gör allt för att stoppa vägpaketet i Europaparlamentet

Knappt hade ledamöterna i Europaparlamentet avvärjt ytterligare ett försök från Sverigedemokraternas partikamrater att skjuta vägpaketet i sank, förrän nästa attack tog vid. Ännu en gång tvingas nu Europaparlamentet att rösta om att skjuta på beslutet om nya schyssta regler i transportsektorn. Det är tydligt att högerpopulisterna gör allt för att stoppa rätten till lika lön för lika arbete på samma plats.

– Det är knappt man tror det. Högerfalangens attacker på löntagares rättigheter upphör inte. Inte ens när en majoritet visat vägen, säger Marita Ulvskog i en första kommentar efter att det står klart att Sverigedemokraternas partigrupp i Europaparlamentet, ECR, gör ännu ett försök att få bort vägpaketet från agendan.

– SD:s partivänner i parlamentet har försökt lägga ut en spikmatta mitt i vägbanan. Allt för att stoppa framkomligheten på vägen mot schyssta villkor för transportarbetarna. Jag är väldigt nöjd att vi lyckades stoppa dem idag onsdag, och jag hoppas vi även lyckas imorgon, säger Marita Ulvskog (S).

– Nu har vi omröstning imorgon torsdag och då gäller det. Det är nu eller aldrig. Jag gör allt jag kan för att få schyssta villkor även i transportbranschen, säger Marita Ulvskog (S).

Vad som står på spel vid morgondagens omröstning är om vi ska kunna förbättra situationen för chaufförer som kör utanför det egna landet. Förslaget innebär att:

  • svenska löner och villkor ska gälla för alla som kör transporter i Sverige,
  • att yrkesförare inte ska tvingas sova i sin lastbil och att arbetsgivarna ska ansvara för rimlig sovplats,
  • och att rimliga kör- och vilotider ska säkerställas för allas vägsäkerhet

Omröstningen på torsdag börjar tidigt, redan strax efter 11 och innefattar 1122 ändringsförslag.

* * *

facebook Twitter Email