Helena Dalli och Heléne Fritzon

Heléne Fritzon (S): Jämställdhet kräver politik för fler jobb

Jämställdheten är på tillbakagång inom EU. I land efter land ser vi hur kvinnors grundläggande mänskliga rättigheter hotas. Nu krävs det att den nya EU-kommissionen reagerar och vidtar konkreta åtgärder för att vända utvecklingen rätt.

Det menar Europaparlamentariker Heléne Fritzon (S). I sin roll som vice ordförande för parlamentets socialdemokratiska partigrupp och ledamot av det ansvariga jämställdhetsutskottet, riktade hon därför en skarp fråga till den tilltänka EU-kommissionären för jämställdhet, Helena Dalli, vid utfrågningen på onsdagen.

– Hur kommer du att bekämpa den backlash vi ser mot kvinnors rättigheter och jämställdhet i EU? Vilket blir ditt första initiativ, frågade Heléne Fritzon.

De senaste tio åren har arbetet för jämställdhet och kvinnors grundläggande rättigheter inom unionen mötts av ökande motstånd. Samtidigt visar statistiken att kvinnors möjlighet till jobb och lika lön släpar efter och att den djupa klyftan mellan mäns och kvinnors pensioner består.

– Att kunna försörja sig själv är en förutsättning för kvinnors självbestämmande. Det kräver en politik som är inriktad på arbete och som bidrar till att bekämpa ojämlikhet och diskriminering, såväl i som utanför arbetet, underströk Heléne Fritzon.

* * *

​Sigrid Bøe, presschef​
Mobil: +32 471 79 01 76
E-post: [email protected]

facebook Twitter Email