Europaparlamentariker Jytte Guteland (S): Klimatet kan inte vänta

Omställningen till ett socialt rättvist, ekologiskt och ekonomiskt hållbart Europa kan inte vänta. Om EU-kommissionen menar allvar måste den inom hundra dagar lägga fram ett skarpt förslag att minska EU:s utsläpp med 55 procent till år 2030.

Det är Europaparlamentariker Jytte Gutelands (S) budskap inför tisdagskvällens utfrågning i EU-parlamentet av den tilltänka kommissionären med ansvar för klimatfrågor och grön omställning, nederländaren Frans Timmermans.Som samordnare för den socialdemokratiska gruppen i det ansvariga miljöutskottet är Jytte Guteland en av dem som deltar i utfrågningen.

– Det viktigaste för mig är att vi får ett tydligt besked om ambitionen. Hur mycket och hur snabbt är Frans Timmermans beredd att minska klimatutsläppen? Jag vill att han blir kommissionens Greta Thunberg, säger Jytte Guteland.

Hon betonar också vikten av att ingen lämnas på efterkälken i den klimatomställning som nu måste komma.

– För mig är det självklart att vi måste ställa om samhället för att klara klimatet på ett sätt som samtidigt minskar de ekonomiska klyftorna. Där har jag förtroende för att Frans Timmermans, som socialdemokrat, vet att för att lyckas krävs det en aktiv omfördelningspolitik, säger Jytte Guteland.

* * *

​Sigrid Bøe, presschef
​Mobil: +32 471 79 01 76
E-post: ​[email protected]

* * *

facebook Twitter Email