Avgörs idag: Lika lön för lika arbete på samma plats

I dag röstar EU-parlamentet om att godkänna de nya reglerna för utstationerad arbetskraft: Lika lön för lika arbete på samma plats.

– Det här är ett balanserat förslag och innebär ett stort steg framåt, med bättre lön och schyssta villkor för vanliga arbetande människor i hela EU, säger Marita Ulvskog (S), som är ordförande i parlamentets sysselsättningsutskott och den som ledde förhandlingarna om de nya reglerna tidigare i vår.

Parlamentet skulle egentligen ha röstat  först den 12 juli i år men omröstningen flyttades oväntat fram två månader, sedan konservativa krafter och intressen i Syd- och Östeuropa hotat med att rösta ned uppgörelsen, i ett försök att tvinga fram urvattnade regler på transportområdet.

Genom att tidigarelägga omröstningen hoppas man vinna tillräckligt stöd för den överenskommelse som förhandlats fram mellan Europaparlamentet, EU:s medlemsländer och EU-kommissionen.

– Det känns lite nervöst men jag hoppas att vi får en betryggande majoritet. Detta är en bra kompromiss som dessutom har stöd av samtliga fackliga organisationer i EU, säger Marita Ulvskog.

För mera information, kontakta:
Presschef Sigrid Bøe
Mobiltelefon: +32 471 79 01 76
Epost: sigrid.boe@ep.europa.eu

* * *

facebook Twitter Email