Alliansen och SD sviker den svenska modellen i EU

Med stor majoritet röstade EU-parlamentet på tisdagen igenom att lika lön ska gälla för lika arbete på samma plats i EU. Men de svenska moderaterna liksom kristdemokrater, liberaler, Centern och Sverigedemokrater valde att rösta emot den svenska modellen och för fortsatt lönedumpning.

In i det sista var det oklart om Europaparlamentet skulle godkänna förslaget till nya regler för arbetstagare som jobbar i ett annat EU-land än där de är anställda. Men med 456 röster för, 147 emot och 49 som avstod, röstades regelverket igenom.

– Det här betyder stopp för lönedumpning och uppdelningen av arbetsmarknaden i ett A- och ett B-lag, säger Europaparlamentariker Marita Ulvskog (S), fungerande ordförande i sysselsättningsutskottet.

Men samtliga svenska  moderater; Christofer Fjellner, Gunnar Hökmark och Anna Maria Corazza Bildt  samt Liberalernas Cecilia Wikström och Jasenko Selimovic liksom Centerns Fredrick Federley och Sverigedemokraternas Peter Lundgren röstade emot förslaget.

Därmed valde de att göra gemensam sak med de östeuropeiska länder som känner sig hotade av de nya reglerna.

– Dagens beslut innebär att företag inte längre kan konkurrera med låga löner och usla villkor för de anställda. Och dessutom att strejkrätten stärks, säger Marita Ulvskog i en kommentar.

– Detta är ett avgörande steg i kampen mot social dumpning och kommer att betyda mycket för vår förmåga att hålla ihop inom EU, tillägger hon.

* * *

 

* * *

facebook Twitter Email